Jolijn Verhaeghe treedt in voetsporen van moeder Inge Verstraete

Jolijn Verhaeghe blikt terug op een geslaagd indoorseizoen. (Foto JS)
Redactie KW

Jolijn Verhaeghe blikt terug op een geslaagd indoorseizoen. De 14-jarige Werkense Latijnleerlinge begon met winst bij het PK-cadetten verspringen, haalde bij de Vlaamse cadettenkampioenschappen de achtste plaats bij het hinkstapspringen met 9m96 en werd bij het BK zesde met 10m14.

MAC Westhoek is de atletiekclub in haar regio. Jolijn Verhaeghe sloot 5 jaar geleden toch haast vanzelfsprekend aan bij Houtland. Moeder Inge Verstraete groeide op in Torhout en behoorde samen met leeftijdsgenote Hilde Crevits, Nathalie Knockaert en Greet Meulemeester tot Houtlands betere jeugdatletes van haar generatie. Zij snelde in 1984 de 100 m af in 12″9 en behoorde tot de Houtlandploeg, die in 1983 het BK-scholieren 4 x 100 m won met 50″72 en een jaar later brons haalde met 50″19.

Spurten en springen

Jolijn stapte niet meteen in de atletiekboot. “Ik zwom aanvankelijk bij de Kortemarkse zwemclub. Van competitie was geen sprake. Ik beleefde twee jaar fun. Zo begon het ook bij Houtland. In mijn tweede miniemenjaar was het uit met een beetje van alles proeven. Ik koos voor de spurt- en springdisciplines en kwam bij trainer Nick Rogiers terecht. Ik ben niet de enige Werkense cadette bij Houtland. Libelia Vincke sloot op mijn aanraden ook aan bij Houtland. Wij zien mekaar dagelijks in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide. Libelia spurt sneller. Zij legde vorig jaar de 100 m af in 13″38. Ik liep die afstand in 13″75. Moeder bleef dus de snelste.”

Jolijn Verhaeghe sprong eind december wel 4m83 ver en deed daarmee een stuk beter dan moeder Inge (4m08 in 1986). “Ik sloot af als de beste West-Vlaamse cadette van het seizoen, maar kwam als 19de nationaal niet in aanmerking voor de tien meisjes die bij een BK aan een kampnummer kunnen deelnemen. Ik schreef mij er dan ook niet voor in. Mijn aandacht ging volledig uit naar het hinkstapspringen. Ik haalde dit seizoen met 10m19 de 6de plaats op de nationale seizoenlijsten. Ik wilde mij twee weken voor het BK testen. Enkel in het Limburgse Heusden-Zolder stond er toen hinkstapspringen op het programma. Maar dat hield twee jaar oudere clubgenote Luna Lauwers en mij niet weg.”

Ambitie

” Mijn ambitie is heel eenvoudig: steeds beter doen. Ik hoop wel nog wat te groeien. Ik heb met 1m60 mijn kleine gestalte met moeder gemeen. Vader is wel een stuk groter. Ik maak dus nog kans.”

(HV)