Joeri De Backer, voorzitter van Zwemclub de Tieltse Zeeduivels, overschouwt de troepen

© Joeri De Backer, voorzitter van de Zwemclub Tieltse Zeeduivels. (Foto LVA)
Redactie KW

Het gaat zwemclub De Tieltse Zeeduivels voor de wind. 450 leden, dat moet je verdienen. Elke dag. “Het succes ? Grote voordeel is dat in een kleinere club men elkaar goed kent. Daarbovenop hebben we uitstekende trainers, geleid door Geert Decabooter.

Het was tante Linda Vanluchene, die in het zwembad van Tielt vele jaren kassierster was, die de kleine Joeri De Backer aanspoorde om meer baantjes in het chloorwater te gaan trekken. “Ik was een jaar of tien”, herinnert Joeri zich nog goed. “Ik had – zoals zovelen in Tielt – eerst de zwemschool gevolgd om daarna naar de zwemclub over te stappen. Voetbal sprak me totaal niet aan, ik lag liever in dat bad.”

Joeri De Backer was niet alleen een begenadigd zwemmer. “Tot mijn 23ste heb ik ook waterpolo in Tielt gespeeld. Dat is toch ook meerdere keren per week trainen, en in het weekend wedstrijden spelen. Ik ben gestopt toen ik voor de eerste keer vader werd. De tijd ontbrak om er voluit voor te blijven gaan. Het vaderschap, werkomstandigheden…”

Maar toch bleef die zwemmicrobe aanwezig, niet het minst toen de kinderen groter werden en ze ook naar de zwemschool trokken. Levi, Julie en Marie zwemmen in competitie.

Stimulerende groep

“Wie grote interesse heeft, blijft het natuurlijk allemaal van dichtbij volgen. Ik hielp bij de trainingen, werd ondertussen ook official, later ook afgevaardigde.” En voor je het goed en wel beseft ben je niet alleen bestuurslid, maar word je ook voorzitter. “Dat was in 2015. Huidig burgemeester Els De Rammelaere was toen voorzitter, maar we zagen ze niet vaak. Ik heb dan het voorzitterschap overgenomen.”

“Op wedstrijden komen we in onze provincie met onze club uit op de vijfde/zesde plaats”

De club Tieltse Zeeduivels telt op vandaag circa 450 leden. “Dat is inderdaad een behoorlijk groot aantal. We hebben net voldoende tijd en plaats om ze allemaal te kunnen laten trainen. Op wedstrijden komen we in onze provincie met onze club uit op de vijfde/zesde plaats. De grote clubs zijn Brugge, Oostende, Kortrijk… Wij komen daar kort achter. Onze zwemmers halen ook altijd medailles.”

Iedereen kent elkaar

Een van de grote talenten op vandaag is Axelle Deneweth. Maar er is nog meer aankomend talent. “Dat is het grote voordeel van onze club : niet te groot, beheersbaar. Iedereen kent elkaar. We beschikken ook over uitstekende trainers, die geleid worden door Geert Decabooter, al jaren de grote sterktehouder in het zwemmen in Tielt. Vaak kennen leden elkaar van school, van andere (jeugd)verenigingen… Dat sterk groepsgevoel merk je ook bij de waterpolo. Die positieve vibes zorgen ook voor goede resultaten. Leden steunen elkaar, spreken met elkaar af, tillen elkaar naar een hoger niveau. Als bestuur kan je dat alleen maar verder ondersteunen. Het maakt het zwemmen, dat een individuele sport is, ook veel aangenamer.”

“Ook nu komen weer een aantal toppers naar het stedelijk zwembad voor de 200 meter van Tielt”

In mei volgt dan weer de grote meeting ‘de 200 meter van Tielt’, elke keer een absoluut hoogtepunt. Ook nu komen weer een aantal toppers naar het stedelijk zwembad in Tielt.

Maar wat is nu zo leuk aan zwemmen ? Elke dag tientallen baantjes trekken in het water. Met vaak alleen de chrono als tegenstander. “Wie het niet doet, weet niet welke kick het kan geven. Je moet het gewoon graag doen. En door oefening word je ook sneller. Daarbovenop voel je hier ook die goede sfeer. Dat allemaal maakt het zo leuk om te blijven komen.”

(LVA)