Hippische hype: speel horseball (en dat kan in Bredene)

© Davy Coghe
Redactie KW

Horseball is een groeiende sport die nu ook al een tijdje beoefend wordt in Bredene. Tot groot jolijt van de jonge, gemengde groep ruiters die zich uitleven op hun paard. Tijd om even langs te gaan in de stal Greet Minne om kennis te maken met de nieuwe hype in de paardensportwereld.

Horseball is een relatief jonge sport die in België al vrij vaak beoefend wordt. De sport is een combinatie van handbal, rugby, basketbal en korfbal, maar alles te paard natuurlijk. De teams bestaan uit elk zes personen, waarvan twee reserves. De vier combinaties per ploeg op het terrein moeten de bal, die voorzien is van leren riemen om hem te kunnen grijpen, drie keer naar elkaar spelen vooraleer er gescoord mag worden. Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten, wie het meest scoort in de hoepels van een meter diameter die op 4,5 meter hoogte hangen, wint.

Hippische hype: speel horseball (en dat kan in Bredene)
© Davy Coghe

In onze provincie is er Bredene een nieuwe club ontstaan. Dankzij trainster Valerie Antheunis die van het binnenland (Buggenhout) ieder weekend afzakt naar de stal Greet Minne. Daar leren heel wat West-Vlamingen er de eerste kneepjes van het vak.

Naast je paard hangen

Een van hen, Lisa De Clerck (27, Sint-Andries), was zo enthousiast over haar sport dat ze ons contacteerde en vond haar nieuwe sport wel eens in de kijker mocht staan. En wie zijn wij om dat te weigeren. “Als kind heb ik basket gespeeld. Een teamsport en dat schept toch een bepaalde sfeer. Als 12-jarige moest ik de keuze maken: paardrijden of basket. Ik koos voor het paardrijden, maar toen ik horseball vorig jaar voor het eerste zag wou ik meteen meedoen! Enerzijds door het ongelooflijke enthousiasme van Valerie en anderzijds omdat het er gewoon zo avontuurlijk uitziet en je weer dat teamgevoel kunt koesteren.”

Hippische hype: speel horseball (en dat kan in Bredene)
© Davy Coghe

“In het begin is het natuurlijk allemaal een beetje spannend. Koersen, korte bochten, naast je paard hangen,.. Maar eenmaal je de basis onder de knie hebt, kan je echt beginnen spelen. De adrenaline en energie die je op dat moment voelt zijn fenomenaal. Voor mij was het leuk te merken dat mijn paard dit ook graag doet. Hij gaat volledig mee in het spel, versnelt waar nodig, is dynamisch en geniet van het spel. Ik zal nog veel moeten oefenen om op niveau te geraken, de juiste snelheid en balcontrole te bezitten, maar zolang er passie en gedrevenheid is, kunnen we enkel groeien. Als team, zowel mijn paard en ik, als met mijn medespelers.”

https://www.youtube.com/watch?v=Tb-zBk8dGiA

Trainster Valerie Antheunis beaamt. “Door horseball te spelen groeit de band tussen ruiter en paard. Wat schuwe paarden winnen aan vertrouwen.”

Tribune vol fans

Wij mochten eens langsgaan op een vrijdagavond en troffen er niet enkel een enthousiaste groep horseballbeoefenaars aan, maar ook een volle tribune met supporters.

Bredene is niet de enige plaats in onze provincie waar de sport beoefend wordt, ook bij Vinent Martens in Tielt zijn er spelers actief, die vroeger onder meer ook in ‘t Oud Molenhof in Ingelmunster trainden. Op 16 en 17 maart vindt in Tielt trouwens een wedstrijd plaats, waar de Bredense equipe naartoe gaat. “Een wedstrijd op verplaatsing is natuurlijk ook een hele logistieke bedoening, we moeten met onze paarden ter plaatse krijgen.”

De Bredense ploeg gaat door het leven als Gree/at Knights. “Een uitvinding van de jonge gasten. Maar er zit groeipotentieel in deze sport. Wie wil kan eens komen proeven…”

Info: greet.minne@telenet.be

Hippische hype: speel horseball (en dat kan in Bredene)
© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier