Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist vaart naar zilver in Miami

Redactie KW

De zeiler was samen met zijn kompaan en landgenoot Morgan Wirtz goed voor deelname aan de wereldfinale van de Red Bull Foiling Generation en behaalde daar knap een tweede plaats.

Voor de Red Bull Foiling Generation, een groots opgezette zeilcompetitie met Flying Phantoms in Miami, worden zorgvuldig telkens zestien teams van twee zeilers tussen 16 en 20 jaar van over de ganse wereld geselecteerd. Onder de deskundige begeleiding van tweevoudig Olympisch kampioenen Roman Hongara en Hans-Peter Steinacher zoeken zij naar de toekomstige kleppers.

Flyin Phantoms zijn tweepersoonscatamarans, vervaardigd uit ultralichte materialen en een snelheid van 65 km per uur halen. In 2016 vertegenwoordigden Morgan Wirtz en Alec Bacqué ons land na het winnen van een kwalificatiewedstrijd in Knokke-Heist. Dit jaar had geen zo’n race plaats, maar diezelfde Morgan Wirtz kreeg samen met Henri Demesmaeker wel een wildcard. Henri is zoals bekend Europees- en wereldkampioen Nacra 15 en werd met samen met Morgan ook al Europees zeilkampioen in de F-18 klasse. Samen konden ze dus heel wat aan ervaring meenemen naar de Verenigde Staten.

Speciale ervaring

Demesmaeker en Wirtz werden daar erg knap tweede en moesten enkel het team uit Nieuw-Zeeland voor zich dulden. “We zijn heel blij met onze tweede plaats,” laten Henri Demesmaeker en Morgan Wirtz op de website van Red Bull Belgium weten. “De finale varen was fantastisch, maar absoluut niet gemakkelijk. Die Flying Phantoms gaan razendsnel vooruit. De omstandigheden waren perfect, met de ijzersterke Kiwi’s die verdiend de overwinning pakten. Deelnemen aan Red Bull Foiling Generation was een erg speciale ervaring, zeker onder begeleiding van twee Olympische kampioenen. We hebben zoveel geleerd van hen. Dit gaan we nooit vergeten.”

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier