Gunther Vanhoutte (AVMO) behaalt 21ste Belgische titel en blijft ambitieus

Gunther Vanhoutte. (Foto GD)
Redactie KW

Gunther Vanhoutte (44) heeft een indrukwekkend palmares achter zijn naam staan. Op het BK masters in juni haalde hij zijn 21ste Belgische titel binnen door de 400 meter bij de M40 te winnen. Daarnaast heeft hij ook al 14 zilveren en een bronzen medaille behaald.

Gunther Vanhoutte doet al bijna heel zijn leven aan atletiek. De meeste van zijn generatiegenoten hebben de sport al lang vaarwel gezegd of lopen enkel nog recreatief. Maar op zijn 44ste blaakt de Meulebekenaar nog steeds van ambitie. “Vaak stel ik me de vraag waarom ik na al die jaren nog steeds actief ben op de piste. Het antwoord is eigenlijk drieërlei. Ten eerste blijf ik gespaard van blessures, wat voor veel atleten een reden is om af te haken. Aan de andere kant behaal ik, los van mijn leeftijd, nog steeds een acceptabel niveau. Maar de belangrijkste reden is dat we trainen en wedstrijden afwerken met een schitterende vriendengroep. Als die er niet was, dan was mijn atletiekcarrière al achter de rug. Natuurlijk kan ik ook niet ontkennen dat winnen leuk blijft. Zolang ik blijf winnen, zal ik ook moeilijk kunnen stoppen.”

Veel mooie momenten

Hij startte met atletiek bij Hermes Club Oostende, maar in 1992 maakte hij door toedoen van zijn toenmalige trainer Andre Ornelis de overstap naar AV Molenland. “Het is ook via AVMO dat onze vriendengroep gevormd werd en nog steeds stand houdt. Ondertussen zit ik ook in het bestuur van de club, waar ik met plezier iets terug probeer te doen. Ik heb al zoveel mooie momenten beleefd in de kleuren van AV Molenland. Twee prestaties springen er echter uit. Mijn eerste deelname aan een BK bij de masters in 2010, waar ik meteen de nationale titel op de 800 meter won in 1’58″69. Daarnaast is er ook het Belgisch record dat we met de estafetteploeg op de 4×800 meter liepen in 2011. Alles klopte die avond en onze recordtijd, 8’07″94, was bijzonder scherp.”

WK Masters?

“Naast herinneringen heb ik ook nog ambities. Volgend jaar is het WK masters in Venetië en dan zit ik in een nieuwe leeftijdscategorie (M45). Ik heb ook lang de ambitie gehad om ooit eens individueel een Belgisch record te lopen. Dat zal waarschijnlijk niet meer lukken, maar in 2012 was ik er op de 800 meter indoor heel dicht bij. Ik liep toen 1’59″73, terwijl het record 1’59″61 bedroeg.”

Ondertussen heeft zijn zoontje Vince ook al zijn eerste stappen in de atletiekwereld gezet. “Hij is nu acht jaar en is heel enthousiast als hij mag lopen. Hij gaat nu op woensdag mee naar de club, maar dat is allemaal speels. Als hij het leuk vindt, dan is het al goed voor mij. Ik heb veel kinderen op te jonge leeftijd te veel zien lopen en dat wil ik voorkomen.” (GD)