Gregory Ducat: Brugse atleet van Olympic Brugge in Londen

Gregory Ducat is een Bruggeling die in Londen woont, werkt en sport. (Foto ACR)
Redactie KW

Gregory Ducat woont en werkt in Londen. De atleet van Olympic Brugge nam onlangs in Madrid deel aan het Europees kampioenschap voor masters. “Omwille van mijn drukke beroepsbezigheid is het naar trainen toe wat zoeken, maar het is zeker en vast doenbaar. Er zijn voldoende faciliteiten.”

Gregory Ducat (35) is afkomstig uit Lissewege en verhuisde in 2010 naar Londen. Hij is in de Engelse hoofdstad in het hotelwezen actief. Hij werkt als Guest Relations Manager in The Landmark hotel, midden in het trendy Marylebone, en zorgt hierbij vooral voor de begeleiding van toeristen en reizigers. Zowel tijdens hun verblijf als hun bezoek in de stad zelf. “Voordien vertoefde ik ook al in het buitenland, om in de hotelsector aan de slag te gaan. In Amerika had ik voor een jaar een soort van opleiding. Nadien volgde Spanje voor negen maanden en daarna ben ik in Londen terechtgekomen.”

Gregory was op jonge leeftijd lid van Olympic Brugge. Toen hij naar het buitenland vertrok, heeft hij dat lidmaatschap opgezegd. Sinds vorig jaar sloot hij zich opnieuw aan bij die Brugse atletiekclub. “Ik wilde sowieso aan het EK indoor deelnemen. En om dat te kunnen doen, moet je lid zijn van een Belgische club. Ik ken bij OB overigens nog een aantal mensen, zoals voorzitter Frank Verhelst. Hij was destijds mijn coach voor het sprinten.”

Ambities bijstellen

Gregory was bij de scholieren van OB een generatiegenoot van onder andere Marvin Ndiribe, David Van Belle en Olivier Verhelst. Ruim tien jaar later maakte hij zijn debuut als master. Een week voor zijn deelname aan het Europees kampioenschap zette hij in Gent op de dubbele baanronde over een afstand van 400 meter een tijd neer van 57 seconden, goed voor een persoonlijk record.

“Bij het inschrijven krijg je de lijst met deelnemers en hun tijd en weet je meteen waar je staat”

Op het EK in Madrid nam Gregory Ducat aan één discipline deel, de 400 meter. Daar finishte hij in 57’30”. “Normaal doe ik ook de 200 meter en verspringen. Het indoorseizoen was echter voor mij zo kort dat ik mij enkel op de 400 meter wilde focussen. Naar de toekomst toe, als ik nog aan dergelijke wedstrijden deelneem, kan ik eventueel mijn ambities bijstellen. Al moet ik uiteraard rekening houden met bijvoorbeeld professionele lopers.”

Gregory kon zich jammerlijk niet plaatsen voor de halve finale, maar is best tevreden over zijn resultaat. “Ik had niet echt een doelstelling. Het was voor mij overigens de eerste keer dat ik aan een internationaal kampioenschap deelnam. Ik wist dus ook weinig van het niveau af en dat bleek toch redelijk hoog te liggen. Bij het inschrijven krijg je ook de lijst met deelnemers en hun tijd en dan weet je onmiddellijk waar je staat. Er waren voor de 400 meter 45 atleten ingeschreven. Ik had de 32ste tijd en wist meteen dat ik mijn ambities moest bijstellen. Uiteindelijk werd ik 22ste. Het was vooral een leuke ervaring en mooi om bij de Europese top 25 te behoren. Plus: ik kon mijn land op een kampioenschap vertegenwoordigen en dat is toch wel mooi”, eindigt de Bruggeling.

(ACR)