Frederik Van Lierde wint triatlon van Alpe d’Huez

Voor de 39-jarige West-Vlaming was het zijn tweede seizoenszege. © TVB
Redactie KW

Frederik Van Lierde heeft donderdag de triatlon van Alpe d’Huez op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen werd Alexandra Tondeur tweede.

Van Lierde haalde het na 2,2 km zwemmen in het Lac du Verney, 118 km fietsen met onderweg drie cols (de Alpe du Grand Serre, de Col d’Ornon en Alpe d’Huez) en 20 km lopen. Hij finishte de race in de Franse Alpen in 5u59:52. Voor de 39-jarige West-Vlaming was het zijn tweede seizoenszege na de Ironman van Nice op 24 juni.

De Spanjaard Alberto Moreno werd tweede op 6:32. Met Timothy Van Houtem, derde op 8:22, haalde nog een Belg het podium. Sven Van Luyck werd vierde (op 10:30), Arne Devliegher dertiende.

Als tweede uit het water

Van Lierde kwam als tweede uit het water en greep al na enkele kilometers op de fiets de leiding. Vanaf de eerste col bouwde de wereldkampioen van 2013 zijn voorsprong stelselmatig uit.

Voor Van Lierde was het zijn eerste deelname aan deze triatlon. Hij mikt later dit seizoen nog op Ironman 70.3 in Nice (16 september) en de Ironman van Hawaï (13 oktober).

Bij de vrouwen finishte Alexandra Tondeur in 6u52:22 als tweede. Ze moest alleen de Zwitserse Emma Bilham (6u51:21) voor zich dulden. Die leidde de hele wedstrijd. Tondeur dankte haar tweede plaats vooral aan een sterke afsluitende loopproef.

(Belga)

“Het was zwaar, heel zwaar”

“Niemand moet denken dat dit gemakkelijk was”, reageerde de triatleet na zijn overwinning. “Ik kon mijn inspanningen spreiden omdat ik de tijdsverschillen kende, maar ik kan verzekeren dat het zwaar was, heel zwaar.”

Het is al langer bekend dat Van Lierde in 2020 een punt wil zetten achter zijn topsportcarrière. “Tot dat moment er is, wil ik zoveel mogelijk races winnen”, onderstreept hij. “Zo’n wedstrijd als vandaag vind ik leuk. Het was mijn eerste deelname hier en het paste mooi in het programma. Een goeie maand na de Ironman van Nice en zo’n vijf weken voor de Ironman 70.3 van Nice, alvorens ik mijn seizoen beëindig in Hawaï. Het leukste was misschien dat ik vandaag voor de ogen van mijn hele familie kon sporten. Zij zijn het belangrijkste in mijn leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier