Filip Vermont voor de 24ste keer aan de start van duatlon in Geluwe

Redactie KW

De duatlon van Geluwe viert een jubileumeditie. Voor Geluwenaar Filip Vermont wordt het al zijn 24ste deelname op 25 edities.

Filip (59) is een geboren en getogen Geluwenaar. Zondag loopt en fietst hij zijn thuisrace. “Ik hoor bij de oudere garde van het deelnemersveld”, vertelt hij. “Door wat ouder te worden, botte mijn explosiviteit wat af. Daarom vind ik het een goede zaak dat het deze keer de lange afstand 10-60-10 is. Geluwe is vanzelfsprekend ieder jaar een hoogtepunt. Het is voor mij ook de opener van het duatlonseizoen, nadat ik in Ruddervoorde niet kon deelnemen. Net als de wedstrijd in juni in Gravelines werk ik hier specifiek naartoe”, aldus Filip, die lid is van Endurance Team. “Ik verliet TDTI en maak nu deel uit van deze miniclub. We hebben elk een individuele licentie bij de federatie.”

De duatlon van Geluwe bestaat dit jaar een kwarteeuw. Filip nam al 23 keer eerder deel. “Ik miste deze wedstrijd nog maar één keer. Het is al meer dan tien jaar geleden. De laatste jaren was ik telkens van de partij.”

Goede tijd

Filip mikt vooral op een goede tijd. “Een podiumplaats in mijn categorie zal te hoog gegrepen zijn. Ik ben daarin heel realistisch. Het is BK en daarom verwacht ik een sterk deelnemersveld.”

Ik miste deze wedstrijd nog maar één keer en dat is al meer dan tien jaar geleden

Naast duatlon is Filip ook triatleet. “In augustus staat Jabbeke (1-100-10) op de agenda. Ik ben oorspronkelijk een loper en werkte enkele marathons en halve marathons af. Door een blessure begon ik meer te fietsen en zo ging ik ook aan duatlons meedoen. Het lopen is nog steeds mijn sterkste discipline, ik werk ook nog steeds gewone loopwedstrijden af.”

Filip werkt als preventieadviseur bij de Menense scholengroep. Zijn trainingen werkt hij na zijn werkuren af. “Ik train graag, zeker ook omdat er afwisseling is. Enkele weken geleden gingen we nog een weekje fietsen in Spanje, maar vaak fiets of loop ik ook dichter bij huis, bijvoorbeeld langs de Leie.”

nieuwe age group

Het is Filips laatste jaar bij de 50+. Aan stoppen denkt hij nog niet, want volgend seizoen hoort hij tot een nieuwe age group. “Het is de bedoeling om zeker nog een jaartje door te gaan bij 60+. Dan zijn er opnieuw meer kansen op topnoteringen in mijn leeftijdscategorie”, besluit Filip. (AP)