Familie De Coster staat als één blok achter bokskampioene

Girlpower met mama Veerle Lanssens, haar boksende dochter Florence De Coster, Delfine Persoon en oudste dochter Julie De Coster in de ring in Lichtervelde. © foto Kurt
Wouter Vander Stricht

De entourage van Delfine Persoon kleurt heel erg vrouwelijk. Een van hen is Veerle Lanssens. De 50-jarige praatvaar uit Ruiselede bekommert zich om de paperassen van de boksclub. Ze is moeder van vier, een van haar dochters bokst en een andere is altijd present op de wedstrijden van Delfine. “Maar in New York niet, dan gaat mijn vriend Glenn mee met mij ma. Ze delen zelfs een kamer”, lacht dochter Julie.

Deze krant volgt wereldkampioene Delfine Persoon in aanloop naar de historische kamp in Madison Square Garden op zaterdag 1 juni van dichtbij. Resultaat is haar videodagboek op kw.be. En daarin leren we de entourage van Delfine ook beter kennen. Afgelopen zondag gingen we met Delfine lopen in Zeebrugge. Goed nieuws: niet enkel wij, maar ook haar collega-boksers moesten lossen in het mulle Zeebrugse zand. We maakten afgelopen weekend echter ook kennis met de familie De Coster.

Mama Veerle zat 18 jaar in de Ruiseleedse politiek. Dochter Julie heeft bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen de fakkel overgenomen. “Ik zetel in de OCMW-raad.” En ook dochter Florence, die zich toelegt op de studie van China en de Chinese taal, zegt geïnteresseerd te zijn in de politiek. “Ik hoop misschien ooit op een ambassade te gaan werken.”

Veerle Lanssens is de mama van vier kinderen: Julie (25), Marie (22), Florence (19) en Charles (16) De Coster. “Mijn man Jörgen had nog gebokst, maar dat was voor ik hem leerde kennen. En toen onze jongste dochter eens – ze was toen een jaar of elf – van de bokssport wou proeven, kwamen we in Lichtervelde terecht. Jörgen kende Filiep Tampere nog van vroeger.”

Bezorgde Delfine

Ondertussen is die dochter, Florence, al 19 jaar en heeft ze drie amateurkampen op haar naam. “Twee keer kon ze winnen, één kamp ging verloren. Ze had ons niet verteld dat ze met pijn aan de schouder sukkelde”, voegt coach Tampere toe. Daarna moest ze een operatie ondergaan. “Weet je wie als een van de eersten aan de telefoon ging na die operatie? Juist, Delfine”, herinnert mama Veerle zich nog. “Delfine zorgt ook goed voor haar boksers. Het zijn niet altijd jongens die het makkelijk hebben, maar Delfine haalt het beste in hen boven.”

Florence studeert sinologie in Gent. Enkele keren per week spoort ze richting Lichtervelde om te trainen bij het boksteam van Delfine Persoon. “De bokszaal is gelukkig hier aan het station gelegen.” Mama Veerle ziet dat Florence de smaak goed te pakken heeft. “Ik dacht dat het wat zou verwateren eens ze in Gent ging studeren, maar ze werkt haar trainingen netjes af. En haar eerste jaar aan de unief doorstond ze met verve”, klinkt het trots.

“Het zal moeilijk zijn ons verbaal te laten gelden tuussen die 20.000 boksfans”

Volgend schooljaar trekt Florence naar China. ” Ik zal daar in functie van mijn opleiding een semester verblijven, maar ik zou graag daarvoor nog een kamp hebben. Simpel wordt dat niet, het seizoen zit er hier zo goed als op.” Filiep Tampere: “Nu zijn er bijna geen boksevents meer, op Izegem na. Dat komt ook door de ramadan. Heel wat boksers zijn immers moslim en kunnen op dit moment niet voluit trainen.”

Hulp bij het boeken

Zelf vertrekken Delfine en Filiep op maandag 27 mei naar New York. Veerle reist hen achterna. Zij wierp zich ook als aanspreekpunt voor de groep fans die meereist. Die groep telt ondertussen zowat 30 mensen. “Niet iedereen is gewend om zulke reizen te boeken. Ik zocht naar de goedkoopste vluchten, hotels dichtbij dat van Delfine,… We zullen daar ook afspreken om iets te gaan eten. De tickets voor boksmeeting kosten al gauw 400 euro. Niet goedkoop natuurlijk en we zitten ook niet allemaal samen in de tribune. Het zal moeilijk zijn om ons tussen die 20.000 boksfans te laten horen, ik weet nochtans dat Delfine op onze aanmoedigingen kickt.”

Hoe vreemd het ook mag klinken, Veerle zag Delfine nog niet veel live aan het werk. “Vaak ben ik op die meetings, die we meestal mee organiseren, achter de schermen actief. Maar nu zal ik een van de uitverkorenen zijn om de match in New York te zien.”

Vriend met moeder

De rest van de familie blijft – op schoonzoon Glenn na – thuis. Dus ook dochter Julie. “Ik vertrouw mijn vriend aan mijn moeder toe”, lacht ze. Julie en Glenn verbouwen momenteel overigens de ouderlijke woning in Ruiselede om er straks te gaan samenwonen. De rest van het gezin verhuisde recent naar Vinkt (Deinze). “Het doet vreemd me geen West-Vlaamse meer te mogen noemen, maar ik voel me wel nog zo, hoor!” Hoewel Julie en Delfine totaal andere persoonlijkheden zijn, klikt het wonderwel tussen die twee. “Delfine is gewoon een toffe, lieve madam”, besluit Julie.