Ex-voetballer Wim Cuffez is nu manager van Oostendse hockeyclub Eclair

Het gezin Cuffez op de hockeyvelden: Wim en Brenda met zoon Yrjo en dochter Ilke.
Redactie KW

In de jaren 90 speelde Wim Cuffez op het middenveld van KV Oostende, tegenwoordig regelt hij de zaken van de Oostendse hockeyclub Eclair.

De combinatie voetbal-hockey loopt trouwens als een rode draad door het leven van Wims sportieve gezin. Samen met echtgenote Brenda Dekeyser brengt hij al bijna elf jaar een tweeling groot: zoon Yrjo speelt bij de beloften van KVO en dochter Ilke is lid van Eclair.

Met KVO maakte Wim zowel degradaties als promoties mee. “In 1990, op 16-jarige leeftijd, speelde ik mijn eerste match in derde klasse. Dat seizoen promoveerden we ook naar tweede, waarop ik even terug bij de reserven werd gezet wegens te jong voor dat niveau. Het eerste seizoen in tweede promoveerden we tot ieders verbazing meteen door naar eerste, waar we een mooie zevende plaats behaalden. Dat verblijf in de hoogste klasse was helaas van korte duur. Het tweede seizoen degradeerden we immers weer naar tweede om dan twee jaar later, onder Dennis Van Wijk, opnieuw te promoveren.”

Na zijn actieve voetbalcarrière bleef Wim aanvankelijk dicht bij het veld. “Ik ben enkele jaren jeugdtrainer geweest bij KVO, voordat ik de job als hoofdtrainer van Diksmuide heb aanvaard. Die club schipperde tussen wat toen nog vierde klasse heette en eerste provinciale. Daarna ben ik overgestapt naar Bredene, niet meer als trainer maar als algemeen manager. Daar ben ik 2,5 jaar gebleven om van de club een stabiele factor te maken in de streek.”

“Eens dat gebeurd was, ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat is Eclair Hockey Club geworden. Aangezien mijn dochter Ilke blijkbaar over flink wat talent beschikt, wilde ik me graag een beetje ‘moeien’ met het bestuur van de club, zodat de omkadering ook voor haar groei ideaal is. De club van mijn dochter moet goed geleid worden, vind ik. Zo kan ze nog enkele jaren in Oostende verder groeien in plaats van nu al naar een zogenaamde ‘grotere’ club als Gent te verhuizen.”

Naast de dagelijkse leiding van de club slaat Wim ook graag zelf eens met een stick tegen een bal. “Ik speel nu inderdaad bij de veteranen van Eclair. Op dezelfde positie als indertijd bij KVO zelfs, dus als controlerende middenvelder. Mijn vrienden lachen soms met het feit dat er op een hockeyveld geen middencirkel getekend staat. En moest er wel één zijn, dan kwam ik er nooit uit. Ik had immers de reputatie om niet zo beweeglijk te zijn op het veld”, lacht Wim Cuffez.

“Maar hockey is een leuk spelletje, dat op sommige vlakken heel erg op voetbal lijkt. Het wordt bijvoorbeeld ook met elf tegen elf gespeeld. Toch gaat het in hockey nog veel sneller dankzij het kunstgrasveld dat ten allen tijde vochtig wordt gehouden waardoor de bal veel rapper vooruit gaat. We verwachten dan ook dat dit snelle veld het niveau en het spektakel van het voetbal op ons Golden Tournament ten goede zal komen”, besluit de ex-speler van KVO. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier