Ex-triatleet Didier Volckaert overleden

06/07/18 om 17:40 - Bijgewerkt op 07/07/18 om 11:45

De naar Limburg uitgeweken Menenaar verloor op 6 juli de strijd tegen kanker. Hij werd 59 jaar.

Ex-triatleet Didier Volckaert overleden

Didier Volckaert was een van de pioniers van de triatlonsport. In 1981 werkte hij zijn eerste triatlon af. "Ik kwam thuis van mijn werk als bouwvakker en gaf mijn toenmalige vrouw mee dat ik mijn ontslag had gegeven. Ik wou me volledig op triatlon toeleggen. Zij verklaarde me gek. In die tijd kon je van die sport niet leven, maar ik wou het toch een jaar proberen", liet Didier in een interview in deze krant in augustus 2011 optekenen.

De liefde voor het triatlon borrelde op toen Didier een tv-reportage zag over de Ironman op Hawaï. In 1990 nam hij zelf deel aan de hoogmis van de triatlons, maar het ging fout in de afsluitende marathon. Later keerde hij er nog eens terug als begeleider van Luc Van Lierde, die dat jaar trouwens won op Hawaï.

In 1996 liep hij zijn laatste triatlon. Daarna werkte hij eerst in een engineeringbureau, dat later een triatlonteam sponsorde met onder anderen Axel Zeebrouck en Rutger Beke en waarvan Volckaert coach was. Nog later ging hij aan de slag bij Bio-Racer, een bedrijf dat kledij voor onder andere wielrenners en triatleten ontwikkelt.

In zijn carrière behaalde Didier Volckaert 73 overwinningen. Hij werd een keer Belgisch kampioen op de halve afstand, in Yvoir in 1998. Hij werd ook een keer vice-Europees kampioen op de halve en een keer op de kwartafstand. Zijn grootste ontgoocheling liep hij op in het BK in Menen, toen hij voor eigen volk lek reed.

Didier was tussen 2000 en 2006 ook politiek actief voor SP.A, maar verhuisde nadien naar Tessenderlo en nog later naar Paal-Beringen, waar hij samenwoonde met zijn vriendin Peggy Vandenberghe. Hij laat drie kinderen Jules, Maxime en Michèle na. (CDW)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!