Einde carrière voor roeier Obreno: “Hij moet nu alles op een rijtje zetten en zich heroriënteren”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Hannes Obreno (27) is geen roeier meer. 22 maanden na zijn heel knappe vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio moet de Bruggeling door gezondheidsproblemen kappen met topsport. “Dit is de enige juiste beslissing”, zeggen trainer Dirk Crois en collega-roeier Niels Van Zandweghe in koor.

Dirk Crois (57) nam als roeier drie keer deel aan de Olympische Spelen. In Los Angeles 1984 behaalde de Bruggeling zilver in de dubbeltwee met club- en stadsgenoot Pierre-Marie Deloof. Crois was na zijn carrière bondscoach en begeleidde Obreno naar een vierde plaats op de Spelen van 2016. Niels Van Zandweghe (22), de Brugse clubgenoot van Obreno, werd in 2016 wereldkampioen bij de beloften en wil zich samen met Gentenaar Tim Brys kwalificeren voor de Spelen van Tokio 2020.

De eerste keer

Crois: “De eerste keer dat ik Hannes zag, was in 2012. Maar de eerste keer dat ik een wedstrijd van hem gevolgd heb, was de Holland Cup in 2013 (waar Obreno tweede werd en olympisch kampioen Drysdale achter zich liet, red.). Datzelfde najaar ben ik op zijn vraag zijn coach geworden.”

“Zijn overwinning op olympisch kampioen Drysdale in Henley was een hoogtepunt voor mij als trainer”

Van Zandweghe: “De eerste keer dat ik van Hannes hoorde, was in 2010 in de krant. Ik was net met roeien begonnen en las dat hij op het WK voor beloften in Brest als zesde was geëindigd. Later die zomer heb ik Hannes voor het eerst ontmoet. Met zijn lang haar en zijn scooter kwam hij even goedendag zeggen. Ik moet zeggen: hij zag er die dag redelijk marginaal uit. (grijnst) In het begin dat we elkaar kenden, hebben Hannes en ik een paar keer een aanvaring gehad, maar naarmate we ouder en verstandiger werden, kwamen we almaar beter met elkaar overeen, zeker de laatste jaren met ook zijn vriendin Loren.”

De mooiste

Crois: “Het jaar 2016 in zijn geheel is mijn mooiste herinnering. Alles verliep toen perfect. Hannes was nooit ziek of geblesseerd, elke wedstrijd was top en de Olympische Spelen waren de apotheose. Die vierde plaats was op dat moment het maximum. Als voormalig lichtgewicht dat in de zwaarste categorie realiseren… straf!”

Einde carrière voor roeier Obreno:
© BELGA

“Die vierde plaats was op dat moment het maximum. Als voormalig lichtgewicht dat in de zwaarste categorie realiseren… straf!”

Van Zandweghe: “Voor mij persoonlijk zijn de Spelen van Rio (Van Zandweghe kwalificeerde zich, maar kon niet deelnemen, omdat België maar één boot mocht afvaardigen, red.) logischerwijze geen mooie herinnering. Mij blijft vooral de Henley Royal Regatta bij, een prestigieuze wedstrijd die Hannes net voor de Spelen won door in de finale olympisch kampioen Mahe Drysdale te verslaan. Je moet weten: daar in Groot-Brittannië gaat het er stijfjes aan toe, met zelfs stewards. Juichen wordt niet toegelaten. Maar wij zaten daar maar te brullen en het uit te schreeuwen van geluk, omdat onze vriend gewonnen had. (lacht) Onvergetelijke momenten!”

“Het is hard voor Hannes, maar stoppen was de enige juiste beslissing. En neen, er gaapt geen leegte na hem”

Hannes Obreno behaalde op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro een bijzonder knappe vierde plaats, maar is 22 maanden later geen roeier meer. (Foto Belga)
Hannes Obreno behaalde op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro een bijzonder knappe vierde plaats, maar is 22 maanden later geen roeier meer. (Foto Belga)© BELGA

Crois: “Ook voor mij heeft Henley een speciale betekenis. Als trainer van Hannes was dat een absoluut hoogtepunt. Je moet maar eens de beelden van de finale op YouTube herbekijken. Roeitechnisch, roeitactisch, inzet, focus… als lesmateriaal voor atleten is dat fantastisch. Als underdog de topfavoriet te grazen nemen… Alles zat toen goed. De puntjes op de i, hé.”

De opvolging

Crois: “Het is hard voor Hannes, maar stoppen was de enige juiste beslissing. En neen, er gaapt geen leegte na hem. Oké, de focus zal nu wel vooral bij de lichtgewichten liggen, nu Hannes wegvalt bij de zwaargewichten. Met de lichte dubbeltwee hebben we een boot van wereldklasse. Niels en Tim zijn potentiële deelnemers voor de Spelen in Tokio.”

Einde carrière voor roeier Obreno:

“Of Hannes in de roeisport actief zal blijven? Dat weet ik niet, maar ik hoop het wel”

Van Zandweghe: “Ik ben niet het type dat mezelf met iemand anders zal vergelijken. Het is in dit geval ook heel moeilijk, want Hannes heeft zich in de loop der jaren op de zwaargewichten gefocust, terwijl Tim en ik bij de lichtgewichten actief zijn. We zijn goed bezig, dat is wat nu telt.”

De toekomst

Crois: “Hannes weet dat hij altijd bij mij terechtkan als hij mij nodig heeft. Hij zal nu wat tijd nodig hebben om alles op een rijtje te zetten en zich te heroriënteren. Hannes wilde in 2020 nog eens naar de Spelen, maar dat kan nu niet meer.”

Van Zandweghe: “Ik ben blij dat het nu officieel is, vooral voor hem. Natuurlijk had ik ook al enkele weken de bui zien hangen. Of Hannes in de roeisport actief zal blijven? Dat weet ik niet, maar ik hoop het wel. Hannes moet nu vooral rustig de tijd nemen voor zichzelf en zijn vriendin om over zijn toekomst te beslissen.”

Privé

27 jaar. Geboren en getogen in Brugge. Woont in Brugge met zijn vriendin, de Australische ex-profwielrenster LorenRowney. Is ingenieur bouwkunde van opleiding.

Roeien

Behaalde als belofte in 2013 zilver op het WK bij de M1x. Werd bij de elite 8ste op het WK (2014), 5de op het EK (2015) en 4de op de Olympische Spelen (2016). Won in 2016 ook de Henley Royal Regatta in Groot-Brittannië door olympisch kampioen Mahe Drysdale te verslaan. Kwam in 2017 door een virus amper in actie en moet nu door aanhoudende gezondheidsproblemen stoppen.

Privé

27 jaar. Geboren en getogen in Brugge. Woont in Brugge met zijn vriendin, de Australische ex-profwielrenster LorenRowney. Is ingenieur bouwkunde van opleiding.

Roeien

Behaalde als belofte in 2013 zilver op het WK bij de M1x. Werd bij de elite 8ste op het WK (2014), 5de op het EK (2015) en 4de op de Olympische Spelen (2016). Won in 2016 ook de Henley Royal Regatta in Groot-Brittannië door olympisch kampioen Mahe Drysdale te verslaan. Kwam in 2017 door een virus amper in actie en moet nu door aanhoudende gezondheidsproblemen stoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier