Delfine Persoon vrijgesproken: “Moet wel zelf voor gerechtskosten opdraaien”

Delfine Persoon kon op het moment van de controle niet plassen omdat ze nog maar net naar het toilet geweest was. © belga
Redactie KW

Delfine Persoon is door het Vlaams Dopingtribunaal vrijgesproken in de dopingzaak die haar een schorsing van 4 jaar kon kosten. De beschuldiging dat ze een dopingcontrole zou geweigerd hebben, werd door voorzitter Bart Meganck verworpen.

“Delfine kon niet anders dan luisteren naar haar korpsoverste bij de politie en naar haar werk gaan, anders riskeerde ze een tuchtstraf”, luidde het vonnis van het tribunaal. “Het was de controlearts die niet meer wilde wachten tot Persoon wel een controle kon ondergaan.”

Nooit een controle gemist

“Het gaat niet om een geweigerde dopingcontrole, maar om de onmogelijkheid eraan mee te werken“, zegt Persoon. “De controlearts meldde zich op 28 oktober om 8 uur ‘s morgen onaangekondigd bij mij thuis aan. Ik was nog maar net naar het toilet geweest, zou onmiddellijk gaan trainen en na de training direct gaan werken als politieagent! Daarnaast was ik ook bezig met droogtraining (gewicht maken) in het vooruitzicht van mijn wereldtitelgevecht. Toen ik op mijn werk aankwam, moest ik mij voegen bij de collega’s van een andere eenheid om dienst te gaan doen op een voetbalmatch. De commissaris stelde voor dat de dopingcontroleurs ons zouden volgden naar die eenheid, waar er voldoende tijd zou zijn om de controle (plas) te laten plaatsgrijpen, maar die zagen dit niet zitten en gingen misnoegd weg! Resultaat: een rechtszaak! Ik ben nu wel vrijgesproken maar moet wel zelf voor de kosten opdraaien.”

Bij het voorlezen van de uitspraak, had de voorzitter van het tribunaal het over het misnoegd gedrag van Persoon. Wat haar coach Filiep ontkende. “Delfine heeft altijd aan alle controles meegewerkt en ze is al meer dan 70 keer getest“, zei hij.

Job heeft voorrang

“Maar over de manier waarop de dopingcontroleur mij behandelde, repte de voorzitter met geen woord”, aldus Persoon. “Ook van de valse verklaring van de dopingcontroleur, die zei dat ik niet de moeite deed om te drinken terwijl meerdere getuigen beaamden dat ik wel degelijk had gedronken, werd niet gesproken. Een controleur die mij pusht om eerst te plassen terwijl ik dringend naar mijn werk moest, kan voor mij niet. Mijn job heeft nog altijd voorrang op mijn sport. Controleurs en NADO zouden daar rekening moeten houden! Ik ben een politieambtenaar, die op het hoogste niveau bokst.” Ondertussen werd Persoon al opnieuw 3 keer (buiten competitie) gecontroleerd.

Tegen Katie Taylor

Er is nog altijd geen zekerheid of Persoon op 1 juni in Madison Square garden in New York tegen de Ierse Katie Taylor zal boksen voor de wereldtitels bij de WBC, maar ook die waarvan Taylor wereldkampîoene is: WBA, WBO en IBF. Het management van Taylor wil dat Katie onmiddellijk een revanche krijgt alks ze verliest, maar als Persoon verliest zou ze eerst 2 keer moeten vechten tegen een tegenstander die Taylor kiest. Onaanvaardbaar voor coach Filiep Tampere en Delfine.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier