Cherain wint Spa Rally, Deveux en D’alleine winnen Historic-categorie

© (Foto DM)
Redactie KW

Cédric Cherain (Skoda Fabia R5) heeft in Spa de tweede manche van het BK rally gewonnen. Dirk Deveux en Reningenaar Kris D’alleine waren de beste bij de Historics.

De Spa Rally verloor nog voor de start één van de favorieten. Guillaume de Mévius, bijgestaan door Winkelnaar Martijn Wydaeghe, ging vrijdag van de baan op de shakedown. De schade aan de Citroën C3 R5 was te groot om op zaterdag de start van de wedstrijd te nemen.

De eerste wedstrijddag werd geanimeerd door een duel tussen Cédric Cherain en Kris Princen. Net toen Princen en zijn Beernemse copiloot Bram Eelbode tot op twee seconden van Cherain waren genaderd, brak de ophanging van hun VW Polo. Cherain moest daarna vooral Adrian Fernémont (Skoda Fabia R5) in de gaten houden, maar hield het hoofd koel tot aan de finish. De Luikenaar won voor de Skoda’s van Fernémont en Ghislain de Mévius en wordt ook de nieuwe leider in het BK.

Achter Patrick Snijers (VW Polo R5) was Pieterjanmichiel Cracco lange tijd op weg naar een vijfde plek, maar de Fiesta-rijder kreeg zondagmiddag af te rekenen met motorproblemen. De top vijf werd zo vervolledigd door Joachim Wagemans (Peugeot 208 R5) en zijn Wevelgemse copiloot Ward Hanssens. Philip Cracco (Ford Fiesta R5) was als tiende de eerste en enige West-Vlaamse piloot aan de finish.

Deveux wint bij Sierra-debuut

Net als bij de moderne wagens werd ook de strijd bij de Historics een ware afvallingsrace. Houthulstenaar Stefaan Prinzie (Opel Ascona 400) moest al op de tweede proef opgeven met mechanische problemen. Guino Kenis (BMW M3) streed samen met Bjorn Vanoverschelde tegen Gino Bux (Ford Escort MK 1) om de zege, tot beiden zaterdagnamiddag aan de kant moesten. De overwinning ging uiteindelijk naar de Limburger Dirk Deveux en zijn Reningse copiloot Kris D’alleine. Het duo debuteerde in Spa met een nieuwe Ford Sierra Cosworth.

De Spa Rally organiseerde dit jaar voor het eerst ook een manche van het RACB Rally Criterium. De zege ging naar Thomas Delrez (Renault Clio) voor Jonathan Georges (Renault Clio). Kanegemnaar Jony Vande Walle (Opel Astra) pakte in de laatste proef nog een uitstekende derde plaats. Mats Verhulst (Renault Clio) werd twaalfde, terwijl Stefaan Tjoens (Renault Mégane RS) en Simon Puype (Opel Ascona) een plek in de top tien verloren zagen gaan door respectievelijk een sortie en mechanische problemen.

(JDH – Foto DM)