Brugse roeier Tristan Vandenbussche behaalt brons op WK Roeien

Op het WK voor junioren in het Tsjechische Racice is de 17-jarige Bruggeling in de A-finale derde geworden. Het is negentien jaar na die andere Bruggeling Tim Maeyens dat een Belg in die leeftijdscategorie een medaille kan halen.

Tristan Vandenbussche (Brugse Trimm- en Roeiclub) roeide in de A-finale een schitterende race en was meteen mee met de topfavorieten, met de Australiër Cormac Kennedy-Leverett als eerste. Die werd meteen gevolgd door de Amerikaanse titelverdediger Clark Dean en de Duitser Wolff. Die laatste bleef in de tweede wedstrijdhelft met zijn riem in het water steken en verloor tijd. De Bruggeling schoof op en kwam in de laatste 500 meter op slechts een seconde van het zilver. Het brons was toen al een feit want de Italiaan na hem volgde op meer dan vier seconden. Bij de eerste drie wijzigde er niets meer. Het goud was voor Clark in 7:01’37”, het zilver voor Kennedy Leverett (7:05’00”) en het brons voor een dolgelukkige Vandenbussche in 7:07’51”.

Na het zilver vorig jaar op het EK, toen in een dubbeltwee met Marlon Colpaert (KRNSO) uit Bredene, pakt de Bruggeling onder leiding van gewezen Olympisch roeier Hannes Obreno, opnieuw een medaille tijdens een groot tornooi. Vandenbussche is met zijn zeventien jaar ook volgend jaar nog junior en mag in tegenstelling tot de andere medaillewinnaars dan opnieuw aan dit junioren WK deelnemen, dat vindt plaats in Tokio.

Nog op het WK in Tsjechië waren ook Caitlin en Calvin Govaert actief. Deze in Brugge geboren roeiers komen nu uit voor UNB, een club uit Brussel. Caitlin werd in de B-finale van de skiff bij de dames derde en werd hiermee negende in de totaalstand. De dubbeltwee van Calvin met Jules Tuerlinckx (RCNSM) gingen goed van start in de B-finale maar zakten nadien weg en finishten als vijfde, goed voor een elfde plaats algemeen.