Bruggeling Niels van der Linden in nationaal waterpoloteam

Niels van der Linden van BZK neemt in het weekend met de nationale ploeg aan een internationaal tornooi deel.
Redactie KW

Niels Van der Linden van de Brugse Zwemkring is geselecteerd voor de Belgische nationale ploeg waterpolo voor deelname aan de EU Nations Cup, van 17 tot en met 20 mei in Praag. “Een plaats halfweg mogen we verwachten, misschien ook meer.”

De Brugse waterpolospeler doorliep in het verleden alle jeugdreeksen bij de nationale ploeg. Nu werd hij opnieuw opgeroepen en mag hij met 13 andere Belgen ons land vertegenwoordigen op de EU Nations Cup in Praag. België is er ondergebracht in poule A met Wales, Zuid-Afrika, Ierland en Singapore. In de andere groep zitten Zwitserland, Engeland, Tsjechië, Denemarken en Litouwen. “Het is tien jaar geleden dat ik een laatste keer voor ons land bij de seniors of de eerste ploeg uitkwam. Dat was op een Europees kampioenschap in Manchester”, herinnert Niels Van der Linden zich.

Sindsdien was er maar weinig activiteit rond de nationale ploeg. Het is het eerste jaar dat er een nieuw project is gestart. Niels speelt bij BZK in de Super Ligue als verdediger, laatste man. Hij is een van de sterkhouders en kwam dit seizoen geregeld tot scoren. Dat is wellicht een van de redenen dat hij er weer bij is. “Gezien ik er bijna 31 ben, is dit wel mooi. Mijn leeftijd is geen onoverkomelijk probleem, maar ik geraak toch stilaan in de herfst van mijn carrière. Het is niet altijd evident om mijn sport met mijn job en gezin te combineren. Het is toch gelukt en dat stemt me tevreden.”

Vrijdag en zaterdag vinden in Praag de groepswedstrijden plaats. Zondag de finalematchen. “Het is een ervaring om eens tegen die landen te spelen. We hebben daar niet steeds een kans toe. We kunnen ons eens met die tegenstanders meten. Ik lig tijdens het tornooi sowieso in het water, want er wordt gezien het niveau en de tactiek voortdurend gewisseld. Voor elke plaats in het team zijn er twee spelers.”

Waar België kan eindigen, is afwachten. “De nationale U17 nam aan een gelijkaardig tornooi deel en eindigde knap derde. Misschien kunnen wij ook wel voor een dergelijke prestatie zorgen. Het zal afhangen van de sterkte van de tegenstanders en onze vorm. De play-offs zijn net achter de rug, dat is wel goed”, besluit de verpleegkundige uit Sint-Kruis.

In de nationale waterpoloselectie zit ook Thomas Delorge van Kortrijk en met Wim Van Hecke, gewezen coach bij BZK, gaat ook een andere Bruggeling mee. Hij fungeert als teammanager.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier