Bredense Daniëlle Deley pakt de wereldtitel triatlon +50

Daniëlle Deley met haar medaille en haar trofee als wereldkampioene halve triatlon +50.
Redactie KW

Daniëlle Deley is 54 jaar jong. Begin juni nam ze deel aan het WK halve triatlon in Samorin in Slowakije. Het werd een schot in de roos, want Daniëlle pakte de wereldtitel in haar categorie +50. Van een sterke prestatie gesproken!

“Vorig jaar heb ik in Geraardsbergen mijn kwalificatie voor het WK afgedwongen met een overwinning in mijn categorie. Het is een zware wedstrijd met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer lopen. In het kader van mijn deelname aan de volledige triatlon in Kopenhagen, was ik goed voorbereid voor deze uitdaging. Voor mij was het een uitstekende test om te weten waar ik sta met mijn voorbereiding.”

“De wedstrijd ging door in en rond het prachtig sportcomplex X-Bionic Sphere, het olympisch trainingscentrum in Samorin, een 20 tal kilometer van de hoofdstad Bratislava. Op zondagmorgen om 9.30 uur doken we de Donau in om 1,9 kilometer te zwemmen. Ik kwam als eerste dame 50+ uit het water en vertrok na de wissel voor een 90 kilometer lange fietstocht langs de Donau. De strakke wind maakte sommige stukken extra lastig. Op 7 kilometer voor het einde had ik af te rekenen met een lekke band. Na een snelle reparatie ik verloor maar twee minuten kon ik verder fietsen en kwam ik terug als eerste in de wisselzone.”

“Ook tijdens de 21 kilometer lopen, mijn beste discipline, gaf ik deze positie niet meer uit handen en ik finishte in 5u.09′. Zelf had ik geen idee van mijn plaats en ik was dan ook heel verrast toen de speaker mij aan de aankomst feliciteerde met mijn overwinning. De tweede dame 50+ volgde op 13 minuten.”

Het seizoen zit er lang nog niet op voor Daniëlle Deley. “Ik ben deftig aan het trainen voor de volledige triatlon in Kopenhagen op 19 augustus. In 2012 liep ik de marathon Roth in 10u.50′. Ik ben nu bijna zes jaar ouder. Ik voel me goed en volg ongeveer hetzelfde trainingsprogramma: maandag lopen, dinsdag zwemmen in de spuikom, op woensdag ga ik fietsen, loop ik een tiental km en ga ik ook nog naar de yoga. Op donderdag is het weer lopen, vrijdag zwemmen en op zaterdag en zondag doe ik lange fietstochten van 180 kilometer en dat wordt afgesloten met 20 minuten lopen. Tussenin werk ik als coördinator van het rollend materiaal in de Scholengroep Oostende-Bredene. Op mijn leeftijd voel ik me jong en ambitieus. Hopelijk valt het ook goed mee in Kopenhagen.”

(Fons Roets)