Belgische ijsberen op post in Brugse Sint-Pietersplas

© (Foto ACR)
Redactie KW

De Brugse IJsberen Kring (BYK) organiseerde zondag voor de 53ste keer een nationaal ijsberen zwemfeest. Circa 110 ijsberen namen individueel of in een aflossingsploeg een duik in het koele water.

De organisatie maakt deel uit van een nationale zwemcompetitie waar een vijftal clubs uit diverse uithoeken van ons land aan deelnemen en beurteling van oktober tot februari een wedstrijd op zich nemen. De volgende heeft over twee weken plaats in Boom.

De moedige ijsberen trotseerden zondag het sop van het watersportcentrum ‘Aan de plas’ in Sint- Pieters. De buitentemperatuur bedroeg daar ongeveer acht graden bij een zeer strakke wind, later gevolgd door lichte regen. De temperatuur van het water schommelde rond drie graden en daar konden de deelnemers best tevreden mee zijn. In de nabijgelegen winterhut was het voor de niet zwemmers alsook voor de ijsberen gezellig vertoeven voor een warme kop soep, chocolademelk of zelfs iets sterkers.

Zowel jong als oud waagde zich aan een plons in het water, al is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Na een beetje joggen en wat stretchen startte de meeting met een vrij zwembad voor de aanwezige recreanten. In de officiële competitie vonden iets meer dan twintig verschillende wedstrijden plaats. Opvallend bij de Brugse IJsberen is de toename van jongeren, tussen 18 en 24 jaar.

Franky Dumon, de nieuwe Brugse sportschepen, gaf het startschot van de eerste wedstrijd of 20 meter schoolslag. Bij de heren op die afstand was opnieuw Albert De Bruyne deelnemer. De Bruggeling is ondertussen 86 jaar en reeds een halve eeuw lid van de Brugse IJsberen. Nadien werd er door de deelnemers nog nagepraat en getoost op het nieuwe jaar.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier