Belgisch skydiveteam wereldkampioen formatiespringen in Australië

Het team bestaat uit : Dave Grauwels, Andy Grauwels, Dennis Praet, Jeroen Nollet en cameraman Luc Van Britsom. © (Foto Hayabusa)
Redactie KW

Bij het team zit één West-Vlaming: Jeroen Nollet uit Ledegem. Een knappe prestatie, want het wereldkampioenschap is het allerhoogste competitieniveau in deze sporttak. Bovendien vestigde Hayabusa, dat is de naam van het team, een nieuw wereldrecord.

Het doel van formatiespringen is om tijdens een vrije val sprong van 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren te maken met 4 parachutisten. Het geheel van de bewegingen wordt gefilmd door een cameraman die mee springt en boven de formatie hangt.

Voor dit wereldkampioenschap moesten de teams tien sprongen uitvoeren. Het wereldkampioenschap met alle categorieën wordt tweejaarlijks georganiseerd. In totaal namen negentien landen deel.

Nieuw wereldrecord

Bovenop de wereldtitel slaagde Hayabusa erin tijdens de zesde sprong een nieuw wereldrecord te vestigen van 62 punten. Het vorige record stond op 56 punten en dateerde van 2010 op naam van Frankrijk en Rusland.

De concurrentie tijdens dit WK kwam vooral van USA en Frankrijk. De strijd met het team van de USA, Airspeed genaamd, was op het scherpe van de snede. Na een zeer spannende eindstrijd kon Hayabusa, het topsportteam van Defensie, voor de derde maal op rij (1ste maal in 2014 te Prostejov – CZE en 2de maal in 2016 te Chicago – USA), de felbegeerde excaliber (wisselbeker in de vorm van een zwaard, dat symbool staat voor het beste team van de wereld) in de lucht steken. Het verschil met USA was slechts 2 punten, dit is te vergelijken met 2 honderdste van een seconde in een 100m sprint.

De volgende competitie voor HayaBusa komt er al heel snel aan. Dit is de tweejaarlijkse wereldbeker windtunnel die doorgaat van 24 t/m 30 oktober 18 in Manama, Bahrein. Tijdens een windtunnelcompetitie wordt een parachutesprong gesimuleerd in een koker waardoor wind wordt geblazen tegen een snelheid van ongeveer 200 Km/Hr. Ook in de windtunnel is het topsportteam van Defensie wereldkampioen. Hier dient België dus ook de titel te verdedigen en te bevestigen.

https://www.youtube.com/watch?v=fhza6PkvA6Y

(MB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier