Andere startplaats voor Nacht van West-Vlaanderen

Wedstrijddirecteur André Mingneau van de Nacht van West-Vlaanderen.
Redactie KW

De voorinschrijvingen voor de 39ste Nacht van West-Vlaanderen, de befaamde Torhoutse loop- en wandelhappening op vrijdag 22 juni, lopen als een trein. Als het zo doorgaat, zou het deelnemersrecord van vorig jaar (5.865 lopers en wandelaars) wel eens kunnen sneuvelen.

Nacht-voorzitter Dirk Verduyn hamert erop dat als gevolg van werkzaamheden in een van de stedelijke sporthallen de vervanging van de sportvloer de start van de Nacht anders dan anders zal verlopen. Geen enkele start heeft in de Industrielaan plaats, tot nu toe de vaste locatie om het sportevenement op gang te schieten. Er wordt uitgeweken naar het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant, weliswaar in de directe omgeving van de Industrielaan.

“Het komt er grosso modo op neer dat alle loopwedstrijden op de atletiekbaan in rode kunststof starten”, legt Dirk uit. “En dat de wandelaars starten op de zwarte polyvalente asfaltbaan. Het is voor een vlot verloop van groot belang dat alle deelnemers ruim op tijd aanwezig zijn. Het inschrijven en het afhalen van de startdocumenten gebeurt in sporthal B en het bagagedepot is voorzien in de voormalige meubelfabriek Thor. Wat de lopers betreft: om 19 uur is er de 5 km Start to Run. Om 20 uur volgen de marathon en de halve marathon en om 20.15 uur de 10 km Run Tom Compernolle. Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat de betreurde Tom in een verkeersongeval om het leven gekomen is.”

“De wandelaars vertrekken in twee groepen vanop de polyvalente baan, die anders onder andere voor de skeelerrijders bestemd is. Groep 1 bestaat uit de deelnemers aan de 42 en 100 km. Die groep zal opgesteld staan ter hoogte van de tribune van het sportstadion. Groep 2 de wandelaars van de 10 en de 21km start op het stuk van de polyvalente baan aan de zijde van de Industrielaan. Het wordt ook voor ons aanpassen.”

“Tot onze vreugde boomt het aantal inschrijvingen”, vervolgt Dirk. “Opmerkelijk is dat er zich heel wat meer vrouwen inschrijven dan anders. Zeker voor de wandeltochten van 10, 21, 42 en 100 km ligt het aantal voorinschrijvingen beduidend hoger dan de vorige jaren. Met als absolute uitschieter de 42 km-wandeltocht. Voor die afstand hebben we nu al meer voorinschrijvingen dan de 580 deelnemers van vorig jaar. En er kan nog tot en met vrijdag 15 juni om middernacht tegen gunstige voorwaarden op voorhand ingeschreven worden. Wellicht zullen we de bevoorrading voor die tocht moeten optrekken tot een capaciteit van zo’n duizend wandelaars. Ook opvallend voor de 42 km: voorlopig zijn de vrouwen sterker vertegenwoordigd dan de mannen! Een trend die we evenzo zien voor de 21 en de 10 km. Voor de 100 km daarentegen blijven de heren met zo’n 80% zwaar in de meerderheid. Ik wil wat de loopwedstrijden betreft er even aan toevoegen dat bij ons op alle onderdelen dezelfde winstpremies gelden voor de mannen als voor de vrouwen. Dat mag een voorbeeld vormen voor andere wedstrijden, vinden we.”

Wedstrijddirecteur André Mingneau vult aan dat de Nacht de enige loophappening in België is met vier officieel opgemeten afstanden. “Helaas wordt amper 3% van de races in ons land correct opgemeten”, zegt hij. “Het kost ons vele dagen extra werk om trajecten te vinden die tot op de laatste meter kloppen, maar we hebben het er graag voor over. Wie een persoonlijk record wil lopen op een officieel opgemeten afstand kan dus bij ons terecht.”

De favorieten voor de 10 km, de halve marathon en de marathon? “Momenteel is dat nog moeilijk te zeggen,”, antwoordt André. “De grote namen wachten doorgaans tot op het laatste nippertje om in te schrijven. Wel is Benny Fischer sowieso op de marathon van de partij. En de waarnemende Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert waagt zich aan de halve marathon, al rekenen we hem niet tot de favorieten. Hij zal het moeten opnemen tegen de ervaren Zedelgemse schepen van Sport Jurgen Dehaemers.”