Alexander Diaz Rodriguez wint Dwars door Brugge

Veel volk voor Dwars door Brugge © ACR
Redactie KW

Zondag had de 35ste editie van de loopklassieker Dwars door Brugge plaats. Alexander Diaz Rodriguez won vrij gemakkelijk in eigen stad de 15 km. Anne- Marie Danneels was op haar 53ste de snelste bij de dames.

De wedstrijd met een keuze tussen 1, 5 en 15 km was goed voor 7.200 deelnemers, 300 minder dan vorig jaar, maar wel op één na de grootste in de geschiedenis van de stadsloop.

Bij een temperatuur van om en bij de 20 graden, weinig wind en op een vernieuwd parcours, met een nieuwe start- en aankomstplaats, nam Alexander Diaz Rodriguez samen met enkele andere lopers meteen het initiatief. De atleet van Beverhout Atletiek Club (BEHO) zorgde tevens opnieuw voor animo door langs het parcours handen te klappen met de toeschouwers en hen soms met zijn drinkbeker van een verfrissende douche te voorzien. Op die manier gaf hij het ritme aan, met in zijn spoor Bruggeling Ghirma Woldu en Lander Van Droogenbroeck uit Asse. Deze twee willen zich namelijk kwalificeren voor de marathon op de Spelen in Rio. Diaz Rodriguez, van meet af favoriet, concentreerde zich vooral om voor de tweede keer in eigen stad te winnen. Na een derde van de wedstrijd liep hij al met 50 meter voorsprong op zijn twee achtervolgers.

De leider liet zich vooruit stuwen door het grote enthousiasme langs het parcours en bouwde naar mate de wedstrijd vorderde zijn voorsprong stelselmatig uit. Nabij de Kruispoort was het draaien en keren, straat in, straat uit. Iets wat op het lijf van de 36-jarige Bruggeling is geschreven. Hij had daar zelfs een straat voorsprong. Aan het bord van 10 km was dit zelfs meer dan één minuut.

Winnaar Alexander Diaz Rodriguez.
Winnaar Alexander Diaz Rodriguez.© ACR

Diaz Rodriguez liet zich niet meer beïnvloeden. Hij werd derde in 2013, tweede in 2011 en eerste in 2012. Nu won hij na de 10 km in Knokke-Heist opnieuw de Dwars door Brugge in 45:48. Woldu werd op iets meer dan anderhalve minuut tweede, Van Droogenbroeck derde, Simon Mestdagh vierde en Davy Stieperaere vijfde. Alexander Diaz Rodriguez was uitermate tevreden. “Ik heb een heel jaar getraind om twee wedstrijden te winnen. Het Belgisch kampioenschap veldlopen bij de masters en Dwars door Brugge. Het is gelukt.”

Bij de dames was de winst voor Anne Marie Danneels (56:27) uit Knokke-Heist voor Gwendolyne De Deyne en Jolien Van Hoorebeke.Voor Danneels was het de eerste keer dat ze in Brugge won. Op de 5 km was de zege voor Sebastien Mahia en Lynn Dekeyser.

(ACR – foto’s ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier