Achilles Cappaert: nieuw atletiektalent staat op bij Hermes Oostende

Achilles Cappaert
Redactie KW

Achilles Cappaert begon enkele weken geleden in Ieper zijn zomerseizoen met een verbetering van zijn tijd op de 100 meter tot 12″29. De 14-jarige leerling Latijn-wiskunde bevestigde een week later in Kortrijk op de 200 meter met 24″66. Ook dat was een record. Duidelijk dat de atleet van Hermes Oostende op dreef is.

Achilles wie? Dat vragen de meeste Hermessers zich af. Hij vertoeft enkel in de weekends thuis in De Haan. “Ik ben geboren in Tielt”, legt Achilles Cappaert uit. “Mijn ouders hadden nooit iets met atletiek, maar ik riep volgens mijn moeder al lopen toen ik amper kon spreken. Ik wilde het ook effectief doen en sloot als 8-jarige aan bij Racing Gent.”

“Na de scheiding van mijn ouders vestigde mijn moeder zich met mij in De Haan. Zo bevonden wij ons dichter bij mijn grootouders, die in Oostende wonen. Sportief kwam ik er aanvankelijk niet aan de bak. Mijn longen groeiden sneller dan mijn ribbenkast. Dat resulteerde in pijnlijke contacten. De dokter raadde atletiek af tot die groeifase voorbij was.”

“Ik lag anderhalf jaar stil en nam als eerstejaarsminiem bij Hermes Oostende de draad weer op. Ik trok voortaan naar het atheneum in Oostende, maar dat was na één jaar al voorbij. Ik verlangde naar het internaatleven. Zo kwam ik terecht in het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. De atletiekleerlingen van de Topsportschool studeren er ook. Ik behoor niet tot dat elitaire gezelschap. Ik haalde bijlange niet de vereiste minima om daar binnen te raken. Zo sloot ik vorige zomer met 12″39 als 92ste Belgische cadet af en stond ik bij de 200 meter met 25″46 op de 89ste plaats.”

“Ik kreeg gelukkig een attest voor kotstudent. Dat liet toe om op de Blaarmeersen deel te nemen aan de clubtrainingen van KAA Gent. Melanie Moreels is er mijn trainster. Ik trek er mij op aan haar zoon Jente Hauttekeete. Hij won op het BK indoor voor scholieren de 60 meter horden (8″06) en het hoogspringen (1,90 meter).”

“In de weekends zoek ik in Oostende de clubtraining op van Kjell Provost en Sandra Stals. Ik heb nog een ruime progressiemarge. Pas vorig jaar stortte ik mij immers op competitie. Het officiële gedoe en vooral het startschot schrokken mij tot dan af. Dat is voltooid verleden tijd. In Ieper en Kortrijk vloog ik er wel te hard in bij de start en blokkeerde ik op het einde.”

“Muziek behoort ook tot mijn hobby’s. Ik speel gitaar en altviool. Ik wilde naar het Lemmensinstituut in Leuven om er professioneel muzikant te worden, maar het bleef een droom. Ik nam zondag wel aan een concert deel. Dat hield mij die dag weg van het PK voor cadetten. Ik wilde toch wat en schreef mij in voor de 400 meter op zaterdag. Dat is niet mijn nummer, want ik miste basisconditie. Het resultaat was er naar. Ik werd derde met 56″96.” (HV)