152 wagens aan de start van Hemicuda Rally in Koekelare

Op de foto autoclub Hemicuda en renstal Atlantic, met van links naar rechts : Gunther Dewispelaere, Marc Vandemoortele, Jan Verschaeve, Geert Felhoen, Carl Destorme, Danny Debruyne, Jozef Willemyns, Marc Decoster, Freddy Hindryckx en Niki Genouw.
Redactie KW

Zondag wordt in en rond Koekelare de 18de editie van de Hemicuda Rally afgewerkt. De rally is een samenwerking tussen Autoclub Hemicuda en Autostal Atlantic en belooft een zeer open wedstrijd te worden.

Dit jaar heeft de Hemicuda Rally geen concurrentie van de Rally van Doornik en dus mogen de organisatoren in Koekelare zich aan een vol huis, figuurlijk dan verwachten. “We hebben geanticipeerd op een groot aantal deelnemers”, opent Jan Verschaeve van autoclub Hemicuda. “We hebben onze timing aangepast zodat we iedereen kunnen laten starten en dat we geen piloten moeten weigeren omdat we in tijdsnood geraken.”

“Zondag wordt er om 8.15 uur gestart vanuit Bouwmaterialen Willaert in Koekelare voor drie omlopen met drie klassementsproeven elk. Het gaat eerst richting Kortemark waar de deelnemers een hertekende proef van twaalf kilometer voor de wielen geschoven krijgen. In het verleden maakten we van de proef in Kortemark een rondrit, maar dat zorgde soms voor wrevel en daarom opteerden we dit jaar om de proef te hertekenen.”

“Daarna rijden de deelnemers de proef van Houthulst die onveranderd is en zo’n 12,5km bedraagt. Na een hergroepering aan De Kippe in Merkem wordt er koers gezet naar Koekelare voor een klassementsproef van zeven kilometer. Daarna komen de wagens terug naar Bouwmaterialen Willaert in Koekelare voor een hergroepering en een servicebeurt. Na bijna honderd kilometer tegen de klok weten we omstreeks 17 uur wie de opvolger wordt van Fredericq Delplace.”

Door de afwezigheid van zesvoudig winnaar Andy Lefevere verwachten de organisatoren een zeer spannende rally. “Met 152 ingeschreven wagens waaronder 45 historics mogen we uiteraard apetrots zijn”, vervolgt Freddy Hindryckx van renstal Atlantic. “We hebben met Paul Lietaer de nieuwe Belgische kampioen Historic aan de start en met zijn Ford Escort RS 1800 zal hij zelfs meedoen voor de prijzen in de algemene rangschikking. Maar ik verwacht inderdaad een spannende rally omdat er dit jaar niemand torenhoog favoriet is.”

“Van lokale zijde kijken we nieuwsgierig naar de prestatie van Thierry Dekoninck, de winnaar van 2009, die zopas de Mitsubishi Lancer Evo X van Andy Lefevere gekocht heeft. Thierry beschikt dus over een winnende wagen, maar hij heeft negen jaar geen rally meer betwist en moet nog kennis maken met de pas aangekochte Mitsubishi.”

“Verder moeten we ook rekening houden met Bjorn Renier. De trappenmaker uit Wervik heeft zijn Renault Clio verkocht en huurt voor de gelegenheid de Skoda Fabia R5 waarmee Vincent Verschueren vorig jaar Belgisch kampioen werd. Als alles naar wens verloopt zien we Bjorn Renier ook in de 6 Uren van Kortrijk terug met de zelfde Skoda Fabia R5.”

“Maar misschien krijgen we dit jaar wel een winnaar van buiten de provincie want niemand minder dan Jonas Langenakens komt dit jaar aan de start. De 33-jarige Limburger wordt al jaren beschouwd als één van de grootste talenten van de Belgische rallysport maar slaagde er tot op heden nog niet in de doorbraak te forceren. Hij beschikt over een performante Mitsubishi Lancer Evo X en zal, ondanks zijn gebrek aan parkoerskennis, meedoen voor de zege. Misschien kan Fredericq Delplace zijn zege van vorig jaar over doen want bij droog weer is zijn Porsche zeer competitief”, besluiten de organiserende clubs. (FM)