Politici verslijten tientallen schoenen in hun strijd om de kiezer

© Foto SLW
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

“Een goeiedag, ik ben kandidaat voor de provincie.” Ik krijg een stevige handdruk en een foldertje voor mijn neus gelegd. Ik ben op onbekend terrein, op een barbecue om de vereniging van enkele vrienden te steunen. Ergens in West-Vlaanderen, maar een gemeente waar de politici mij niet kennen. De kandidaat in kwestie kent me niet en weet al zeker niet wat mijn job is. Terwijl hij me de hand schudt, kijkt hij al rond om te zien welke handen hij nog kan vastgrijpen. Welke mogelijke zieltjes hij kan overhalen op hem te stemmen.

Net voordien had mijn vriendin nog tegen haar kinderen gezegd: “Als je iemand een hand geeft, kijk je in zijn of haar ogen. Als je de persoon niet aankijkt, ben je onbeleefd.” Het verdict valt meteen: de kandidaat is onbeleefd. Het resultaat: geen extra stem voor die man. Integendeel.

“Terwijl hij me de hand schudt, kijkt hij al rond om te zien welke handen hij nog kan vastgrijpen”

Enkele aperitiefjes later passeert alweer een kandidaat, van een andere partij. Het is een vrouw. Ook zij probeert zoveel mogelijk handjes te schudden. En zij kijkt ons wel oprecht aan. Ze vraagt zelfs waar we wonen, om te polsen of we ook voor haar kunnen stemmen op de gemeentelijst. Slechts een iemand uit ons gezelschap kan haar een gemeentestem geven. Hij vraagt haar naar de prioriteiten van de partij voor zijn stad. Ze vertelt dat het allemaal in de folder staat en hoe lastig het wel is om al die folders in de gemeente bedeeld te krijgen. De zucht staat in mijn vriend zijn ogen te lezen. Een gemiste kans.

Politici hebben het tegenwoordig niet onder de markt. Ze verslijten tientallen schoenen in hun strijd om de kiezer. Ze schudden handjes met mensen die de stemplicht liever afgeschaft zien. Ze geven folders aan burgers die geen blauwe van groene partij kunnen onderscheiden. Ze moeten het hebben over gebrekkige voetpaden en te weinig parkeerplaatsen, over koude pintjes en gebakken worsten. Behalve de kopstukken zijn maar weinig kandidaten op echt inhoudelijke vragen voorbereid. Toch mogen we hun enthousiasme voor politiek niet met het badwater weggooien. Alle begin is moeilijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier