Oostendse Winteropvang daklozen ving dit jaar 120 verschillende mensen op

We zien v.l.n.r. opbouwwerker Ludo Van Gheluwe, Sofie Provoost en Sophie Casteleyn, coördinator projectwerking Joke Roels en voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens in de winteropvang Imagine. © HH
Redactie KW

In de winteropvang Imagine overnachtten tussen 14 november en 31 maart gemiddeld 19 mensen. In totaal deden 120 verschillende mensen een beroep op de nachtopvang, 20 meer dan vorig jaar, maar minder dan de drie jaren daarvoor.

Het negende seizoen van de nachtopvang Imagine, sinds vorig jaar gevestigd in de Overvloedstraat, zit erop. Dagelijks konden er 20 dak- en thuislozen overnachten. Je kon een bed reserveren door ‘s morgens in te bellen op een gratis nummer. Gemiddeld sliepen er 19 mensen per nacht, in totaal werden er 120 verschillende mensen opgevangen voor één of meerdere nachten. In totaal noteerde de winteropvang 2.617 overnachtingen. 74% van de daklozen had de Belgische nationaliteit en 23% waren vrouw, wat een stijging met 13% is in vergelijking met vorig jaar.

Afsprakenblad

“‘s Avonds werd een avondmaal voorzien voor de 20 overnachters, maar ook voor de mensen die op de reservelijst stonden”, vertelt voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens. “Gemiddeld belden 23 mensen per dag naar het inbelnummer. Wie geen plaats meer had om te slapen, kon er wel terecht voor het avondmaal en mocht de volgende dag wat vroeger bellen en was op die manier bijna zeker van een plaats. Ook het ontbijt bieden we ook aan mensen die niet in de winteropvang hebben geslapen. We registreerden dit jaar 296 ontbijten.

Bij vrieskou is er een extra capaciteit van twaalf in een pand van de sociale huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard. Die werd in januari vier nachten gebruikt door een kleine groep van vier tot zes mensen. In totaal werden zo 27 extra overnachtingen geboekt. De winteropvang beschikt over 60 vrijwilligers, waarvan een derde vroeger zelf dakloos was.

Voor het eerst kregen nieuwe gasten van Imagine een afsprakenblad voorgeschoteld. Tijdens het eerste gesprek werd het document overlopen en zowel door de opbouwwerker als de bezoeker ondertekend. Het niet-respecteren van de huisregels kan tot uitsluiting leiden en dat gebeurde ook: 10% werd voor één nacht geschorst en 5% meerdere keren. 85% werd dus nooit geschorst. Naast twee gevallen van verbale agressie en één opbouwwerker die een duw kreeg van een dakloze onder invloed, moest de politie één keer tussenkomen en de ambulance twee keer, verwaarloosbaar in vergelijking met vorige jaren.

Daklozenwerking

De daklozenwerking van het Sociaal Huis Oostende heeft nu al drie opbouwwerkers en wordt na de zomer uitgebreid met een extra kracht. Zij organiseren doorheen het jaar sociaal-culturele activiteiten en elke vrijdag een gratis maaltijd die iedereen helpt klaarmaken. Er wordt ook aan persoonlijke begeleiding gedaan, onder meer bij mensen die uit hun huis dreigen gezet te worden en dat zijn er toch gemiddeld één per dag. Slechts in gemiddeld acht gevallen per jaar komt het ook tot een uithuiszetting.

Het Sociaal Huis nam ook de daklozenopvang van dr. Gerard Daniëls – Huize Gerard – over, die acht daklozen huisvest met het doel door te stromen naar een eigen woning. Deze werking verhuist tegen de zomer naar een pand in de Goedheidsstraat. Het Sociaal Huis heeft ook een ‘housing first’-project waarin vijf mensen worden opgevangen. Nieuw is een uitziekbed voor daklozen die ziek zijn en er dan een hele dag kunnen uitzieken. Dat gaat binnenkort van start.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier