Wim Delvoye reageert op verwijten plagiaat ‘kakmachine’

Redactie KW

Wim Delvoye heeft de ‘mosterd’ voor zijn cloaca of ‘kakmachine’ niet gehaald bij een labo van de Gentse Universiteit. Dat zegt de uitgeweken West-Vlaamse kunstenaar. Hij reageert daarmee op berichten als zou hij een testopstelling uit dat labo omgetoverd hebben tot een kunstvoorwerp.

Wim Delvoye heeft de ‘cloaca’ of ‘kakmachine’ zelf uitgevonden en ontwikkeld, zegt hij. Hij is ooit een keer – in januari 2000 – heel kort op bezoek geweest in het bewuste labo aan de Gentse universiteit. Daar stond toen een “primitieve testopstelling – een bacteriecultuur.”

Wim Delvoye kon naar eigen zeggen met de opstelling daar in het lab helemaal niets aanvangen. ,,Die opstelling diende om een bepaalde bacterie te testen en niet om een operationele machine te maken, waarin aan de ene zijde voedsle wordt gestopt en aan de andere zijde menselijke fecaliën uitkomen. Er is verschillende jaren heel intensief gewerkt aan de cloaca, samen met een extern ontwerpbureau om dat resultaat te bereiken”, reageert Wim Delvoye.

(Foto EPA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier