Werkgroep Mensenrechten in de Kerk reageert op uitspraak van Mieke Van Hecke

Redactie KW

“Wat doet Mieke Van Hecke, als verantwoordelijke van het Katholiek Onderwijs met de oud-kerkelijke leer die zegt dat vergiffenis pas mogelijk is als de dader vergiffenis vraagt, boete doet en de geleden schade, zoveel als nog mogelijk, herstelt?”, vraagt Rik Devillé van de Werkgroep Mensernrechten in de Kerk zich af.

Hij reageert daarmee op de uitspraak van het hoofd van het katholiek onderwijs afgelopen weekend. Volgens haar moet de samenleving mild zijn en vergiffenis schenken. Ook aan Roger Vangheluwe. Rik Devillé : ” Slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk zitten al jaren te wachten op het moment dat ze vergiffenis kunnen schenken aan hun daders, maar daarvoor moet eerst die dader wel tot inzicht willen komen. Stel dat je Hitler vergiffenis zou schenken terwijl hij nog steeds zou blijven verkondigen dat het uitroeien van Joden maar als een spelletje bedoeld was”.

Volgens Devillé is is het schuldig verzuim van kerkelijke oversten bovendien nog niet afgerond. “Hoe kan je slachtoffers vragen nu al vergiffenis te schenken terwijl de raming van de aangerichte ravage nog niet is opgemaakt? Monseigneur Vangheluwe is helemaal nog niet gestraft zoals Mieke Van Hecke beweert. Hij heeft nog altijd zijn titel van bisschop met bijhorende riante vergoeding. Zij, net zoals alle belangrijke katholieken, is nog steeds verplicht, bij elke ontmoeting hem aan te spreken met de titel van monseigneur, even licht door de knieën te gaan en zijn zegelring te kussen”, aldus Devillé.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier