VRT-journalisten schrijven boek over ‘te grote macht’ van Johan Vande Lanotte

Redactie KW

Deze week verschijnt ‘De Keizer van Oostende’, een ophefmakend boek van VRT-journalisten Wim Van den Eynde en Luc Pauwels over SP.A-boegbeeld Johan Vande Lanotte en zijn rol in Oostende. “Vande Lanotte staat aan de top van verschillende machtspiramides en schuift die in elkaar. Dat is een ongezonde situatie”, aldus Van den Eynde.

Wim Van den Eynde is journalist bij het VRT-programma Panorama. Na een gesprek met een Oostendenaar wou de journalist onderzoeken of het klopt dat er in Oostende een nauwe vervlechting bestaat tussen de stad, enkele privébedrijven en de basketbalclub. Wim Van den Eynde kreeg hierbij de hulp van zijn collega Luc Pauwels, de energiespecialist van de VRT-redactie. Ze interviewden in totaal 60 à 70 mensen.

Machtspiramides

“Vande Lanotte kan niet ergens binnenkomen en gewoon deelnemen. Hij wil bovenaan staan. Op zich is daar niets mis mee, maar het probleem is dat hij de verschillende machtspiramides waarvan hij aan de top staat, in elkaar schuift”, aldus Wim Van den Eynde.

“Een voorbeeld: van drie mensen hoorden we dat Vande Lanotte bedrijven aanschrijft met de vraag om de basket te sponsoren, maar wel met het briefhoofd van vicepremier en minister van Begroting. Doe dat dan op op briefpapier van de basket of neutraal papier! Maar hij begrijpt niet wat daar het probleem van is.”

Offshorewindindustrie

Ook de link tussen Vande Lanotte en de offshorewindindustrie komt ruim aan bod. “Geld vrijmaken voor offshore-energie is een perfect legitieme politieke keuze. Maar ga dan achteraf als privé-ondernemer niet op de plek zitten waar die subsidies toekomen. Dat wijst toch op belangenvermenging”, aldus Wim Van den Eynde.

“Juridisch kan je hem misschien niets aanwrijven – al denk ik eigenlijk van wel – maar moreel-ethisch is het er zwaar over.”

Bart Bronders, Yves Miroir en Hilde Veulemans

Opvallend: in het boek laten ook SP.A-schepenen Bart Bronders en Yves Miroir zich kritisch uit over Vande Lanotte. Ook eerste schepen Hilde Veulemans (CD&V) werkte mee. “Om de twee maanden is er in Oostende overleg tussen SP.A en de andere meerderheidspartijen Open VLD en CD&V. Dit overleg vindt plaats onder het voorzitterschap van Vande Lanotte. Vandecasteele en Franky De Block zitten dan ‘in hun mand’, vertelt Hilde Veulemans. Maar voor haar is dat het moment waarop ze zaken kan doen, want dan zit ze bij Vande Lanotte”, aldus Wim Van den Eynde.

“Stel je voor dat een parlementslid een vergadering van de federale regering zou leiden waar de premier en de vicepremiers gewoon aan deelnemen en mogen spreken als dat parlementslid hen het woord geeft. Dat is elders ondenkbaar, maar in Oostende realiteit. Ongelooflijk dat een burgemeester zich zo onderwerpt aan een gemeenteraadslid.”

(HH/SRA)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen. En vanavond uitgebreid in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

VRT-journalisten schrijven boek over 'te grote macht' van Johan Vande Lanotte

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier