Vrederechter dient klacht in tegen bijzitter met doktersbriefje

Redactie KW

De vrederechter van Roeselare heeft bij het parket van Kortrijk een klacht ingediend tegen een vrouwelijke bijzitter die zondag weigert om te zetelen. De vrouw kon een doktersbriefje voorleggen, maar de vrederechter trekt de geloofwaardigheid van het attest in twijfel. De Orde van Geneesheren vindt de dat vrederechter zijn boekje te buiten gaat.

Dat de vrederechter van Roeselare streng zou optreden tegen voorzitters en bijzitters die zonder geldige reden hun kat sturen, wisten we al. Maar nu heeft de man ook daadwerkelijk een klacht ingediend tegen een vrouwelijke bijzitter. De vrouw was zoals een paar andere weigeraars in het bezit van een doktersattest, maar zij had dat wel gekregen van een geneesheer uit haar eigen familie.

“Iik heb er een aantal binnengekregen. In vele gevallen heb ik de patient of dokter opgebeld. En dat heeft op één geval na tot overleg geleid. Het gaat niet over die betrokkene als persoon. Ik heb een aantal gegevens over die betrokkene en ik denk dat ik in eer en geweten mijn plicht moet doen.”

De vrederechter vraagt dan ook dat de huisartsen in de toekomst meer details over de ziekte op de vrijstellingsattesten meedelen. Hij baseert zich daarbij op een richtlijn van Binnenlandse zaken. Maar dat is volgens de Orde van Geneesheren onmogelijk.

“In 2006 was er een analoog probleem met de procureur-generaal. Het kan niet dat een arts zijn diagnose bekendmaakt op het medisch attest, op vraag van de vrederechter. Dat behoort tot het beroepsgeheim.”

De vrederechter van Roeselare heeft in totaal zo’n vijfhonderd vervangers moeten zoeken die zondag zullen fungeren als voorzitter of bijzitter. Maar hoe dan ook stuurt hij zondag een controlearts naar de vrouw die door ziekte zal thuisblijven.

(ld)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier