Zwangere vrouw rijdt in op signalisatiewagen aan voorbereidende werken Rijksweg

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De voorbereidende werken voor de aanleg van het 3A-knooppunt aan het nieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta zijn gestart. En die zorgden meteen voor de nodige verkeershinder tijdens de ochtendspits.

Kort na de middag gebeurde ook al een ongeval. Een zwangere vrouw reed er iets na 14 uur in op een signalisatiewagen, zo meldt Focus-WTV. De vrouw was een tijdje buiten westen, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het 3A-knooppunt moet straks het verkeer ter hoogte van het op- en afrittencomplex van de E403 op de Rijksweg of N36 tussen Roeselare en Izegem vlot laten circuleren en zowel het Accent Business Park als het gloednieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta goed bereikbaar maken.

De voorbereidende werken zijn deze ochtend van start gegaan. Daarvoor wordt nu één rijstrook richting Roeselare gedeeltelijk afgebakend. Dat zorgt uiteraard voor de nodige verkeershinder. Tijdens de ochtendspits was het vanuit de richting van Izegem al snel tot een kwartier aanschuiven en op de afrit van de E403 was een file tot op de autosnelweg te noteren. “Wat vertraging is nu eenmaal niet te vermijden”, klinkt het bij Evelien Van de Caetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Maar we doen ons best om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Tussen 18 en 7 uur maken we telkens de rijstrook weer vrij, zodat het verkeer dan van de volledige Rijksweg gebruik kan maken”, “De voorbereidende werken zullen een dikke week in beslag nemen.

Tijdens deze werken wordt het fietspad langs de N36 aan de kant van Accent Business Park geasfalteerd en bij de eerste drie fases van de eigenlijke ingreep zullen auto’s over dit fietspad geleid worden. Fietsers moeten nu een omleiding volgen via de Kwadestraat en de Armoedestraat. De eigenlijke werken starten eind januari.

Complete metamorfose

Eens de werken afgerond zijn, zal de verkeerssituatie er compleet anders uit zien. Er komt een ongelijkgronds kruispunt met een koker voor het lokale verkeer onder de opgehoogde N36. De Rijksweg komt zo op een hoogte van zes meter te liggen. De kruispunten aan de op- en afritten van de N36 worden geregeld met verkeerslichten. Om de verplaatsing van een hoogspanningsmast te vermijden, worden de Kwadestraat-noord en de te verbreden Nieuwe Abelestraat ingeschakeld als afrit. Doordat de N36 zelf wordt opgehoogd bovenop de koker zal het doorgaande verkeer geen hinder ondervinden van het lokale verkeer.

Ter hoogte van het ziekenhuis komt er een bypass richting N36, zodat rechts afslaand verkeer niet langs de verkeerslichten moet. Naast de bypass komt er nog een bijkomende doorsteek richting de oprit van de N36. Die mag enkel gebruikt worden door de hulpdiensten.

Het verkeer op de N36 dat naar het Accent Business Park wil, kan ook gebruik maken van een bypass. Het verkeer op die bypass krijgt voorrang op het verkeer komende uit de Kwadestraat.

De totale kostprijs wordt op 5,5 miljoen euro geraamd. Het dossier is een samenwerking tussen het Agentschap AWV – dat 3,3 miljoen euro voor haar rekening neemt – en de stad Roeselare en tien private partners, waaronder Accent Business Park en AZ Delta.

De werken moeten tegen het bouwverlof van 2019 afgewerkt zijn. Het nieuwe knooppunt krijgt de naam 3A-knooppunt en verwijst zo naar het Accent Business Park, AZ Delta en Abele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier