Werken in Zillebeke-Dorp beginnen na de krokusvakantie

Samen met de rioleringswerken wordt ook de dorpskernvernieuwing aangepakt. (Foto EG)
Redactie KW

De grote werken in Zillebeke-Dorp werden al een aantal keer uitgesteld. Bijna één jaar na de infoavond zullen de grote riolerings- en wegeniswerken plaatsvinden.

De dorpskernvernieuwing is drieledig: het verbeteren van de verkeersleefbaarheid, de zwakke weggebruikers voorrang bieden en meer groen in het dorp. Het volledige dorp wordt een zone 30 en de rijbaan wordt versmald tot zes meter. Grote vlaktes met asfalt en beton worden vervangen door meer groen met meer ruimte om te wandelen of te rusten. Er komen nieuwe en bredere voetpaden en nieuwe parkeerplaatsen zonder dat er daarvan veel verloren gaan. De verlaging van de kerkhofmuur tot een zitbank zal de begraafplaats integreren in een soort van park.

Rioleringswerken

Na de krokusvakantie wordt gestart met grote rioleringswerken. Er wordt gewerkt in de Blauwepoortstraat (tussen Persweide – inclusief kruispunt en Zillebeke-dorp), de Wervikstraat (tussen Zillebeke-dorp en Spoorwegbeek), Zillebeke-dorp, de Pastoriestraat, de Maaldestedestraat (tussen Zillebeke-dorp en Wulvestraat – inclusief kruispunt) en een gedeelte van de Zandvoordestraat. Deze werken worden in vier fasen uitgevoerd. De eerste fase staat gepland tussen het kruispunt Blauwepoortstraat met Perseweide en het kruispunt Wervikstraat met Zandvoordestraat. De start van deze fase is voorzien tussen 19 februari en eind augustus 2018. Aansluitend zal de volgende fase starten: de Pastoriestraat en Zillebeke-dorp tot voor de Sint-Vincentiusschool. In de eerste plaats gaat het om rioleringswerken. Regenwerken en afvalwater worden van elkaar gescheiden door aparte riolen. En ook de huisaansluitingen worden vernieuwd. Daarenboven wordt de wateroverlast in de vallei van de Vijver- en Pollepelbeek aangepakt. Hiervoor wordt er onder andere een buffer aangebracht. Maar omdat er dan putten en graafwerken zijn, wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de dorpskern meteen ook te verfraaien: het dorp wordt verkeersveilig heraangelegd, met aandacht voor de trage weggebruikers. En er komt een pak ‘groen’ bij.

Verkeershinder

Tijdens de volledige duur van de werken is er in Zillebeke alleen plaatselijk verkeer toegelaten. Als er in een bepaalde straat wordt gegraven, is alle verkeer er verboden en zijn er omleidingen voorzien. De handelaars blijven altijd te voet bereikbaar. In de buurt van de werf zullen er altijd kortparkeerplaatsen voorzien zijn waar men maximaal 30 minuten kan parkeren. In de Schachteweidestraat is er daarenboven ook tijdelijk een tonnagebeperking van meer dan 3,5 ton. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier