Voorlopig geen nieuwe vrachtwagensluis in de Posterijstraat in Vijve: “Oplossing op de lange baan”

Maxim Laporte bij één van de kartonnen politieagenten die de bestuurders moet waarschuwen bij het inrijden van de Posterijstraat. (foto IVD)
Redactie KW

Het nieuwe raadslid Maxim Laporte kwam in de jongste gemeenteraad terug op zijn vraag in verband met de mobiele vrachtwagensluis. Die werd in het najaar van 2018 geplaatst in de Posterijstraat en de Aloise Biebuyckstraat om de tonnagebeperking – die sinds 2011 van kracht is- te helpen handhaven. Hij had daar graag een duurzame oplossing gezien. Opmerkingen waren er ook over overdreven snelheid in de bewuste straten en in de Koekoekstraat.

“Van schepen Philip Himpe vernam ik dat een vrachtwagensluis met zes vaste camera’s 180.000 euro zou kosten plus 45.000 euro onderhoudskosten per jaar. De uitrol ervan, als ze daar überhaupt al toe zouden overgaan, zullen ze opnemen in de nieuwe meerjarenplanning 2020-2025. In afwachting zou het misschien goed zijn om de verkeers- en waarschuwingsborden met betrekking tot deze tonnagebeperking vroeger en nog duidelijker te plaatsen voor de vrachtwagens in deze zone komen. Ook daar is niet meteen een oplossing voor. Het Vlaams Agentschap Wegen & Verkeer laat immers geen aanpassing van haar verkeersborden toe. Waregem kan volgens de schepen enkel werken met die kartonnen politieagenten. Akkoord, maar er kunnen volgens mij toch meer inspanningen gedaan worden. Bijvoorbeeld door fysieke politiecontroles.”

Overdreven snelheid

“Heel wat Vijvenaars stellen dagelijks vast dat er ook door vrachtwagens erg snel gereden wordt in de Posterijstraat, de Aloise Biebuyckstraat en de Koekoekstraat. Maar volgens metingen over de V85-regel is er blijkbaar geen sprake van overdreven snelheid in de dorpskom. Deze cijfers spreken het buikgevoel van de Vijvenaars wel tegen.”

Een vrachtwagensluis met zes vaste camera’s zou 180.000 euro kosten

“Ik vernam ook dat de tonnagebeperking in de Emiel Clausstraat en Aloise Biebuyckstraat in Sint-Eloois-Vijve van zaterdag 16 maart tot donderdag 15 augustus aangepast zou worden met een occasionele politieverordening. Hopelijk wordt er dan wel vanaf het begin streng gecontroleerd op mogelijk sluipverkeer. Reden is de aanleg van een rotonde op het kruispunt N357-N327 in Sint-Baafs-Vijve. Die aanpassing moet het lokaal verkeer naar de industriezone ‘Vlasstraat’ en het Q8-station mogelijk maken. Ik vroeg mij af of er tijdens het gesprek met Wielsbeke over de aanpassing van de tonnagebeperking ook gesproken werd over het hangen van permanente camera’s bij de bruggen die de verschillende dorpskernen tussen Waregem en Wielsbeke verbinden. Ook dat wordt bekeken op de nieuwe meerjarenplanning.”

“De naleving van de tonnagebeperking is dus geen prioriteit en een oplossing voor de handhaving wordt op de lange baan geschoven”, meent Maxim. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier