Verkeerslichten in Langemark werken weer na klachten

Wegomleggingen leidden naar de Klerkenstraat. (Foto PCO)
Redactie KW

Er was bezorgdheid ontstaan omdat de verkeerslichten uitgeschakeld waren. “Voor de zwakke weggebruiker is dat onveilig”, luidde het commentaar.

De werken in het centrum van Langemark en aan de Houthulstseweg in Poelkapelle zorgen voor omleidingen. Als uitwijkweg komt de Klerkenstraat in aanmerking. Precies in die straat werden er vorige donderdag mobiele verkeerslichten ingezet om de nutswerken aldaar vlot en veilig te laten verlopen. De werken vorderen richting verkeerslichten aan de Kruisstraat.

Verkeerslichten op een korte afstand van elkaar zou een situatie kunnen veroorzaken, waarbij automobilisten aanschuiven ter hoogte van Foto Leen voor het rood in de Klerkenstraat, terwijl andere automobilisten komende van Poelkapelle, Zonnebeke of Boezinge en richting Klerkenstraat uit willen, daar ook moeten aanschuiven. Dat kan tot een verkeersopstopping leiden. Daarom had men de verkeerslichten op de as Boezingestraat en de Poelkapellestraat on hold gezet.

Deze verkeersingreep zorgde echter voor telefoontjes van bezorgde burgers.

Onveilig gevoel

“Er zijn inderdaad telefoontjes en e-mails verstuurd geweest naar het gemeentehuis om de situatie aan te kaarten. Zelf werd ik ook opgebeld met de boodschap dat het tijdelijk uitschakelen van de verkeerslichten tot gevaarlijke situaties leidde. We hadden deze ingreep besproken met de politie, die daar geen graten in zag. Moest er op ieder kruispunt in Ieper verkeerslichten staan, dan zit het centrum wellicht blokvast. Dat was eigenlijk hun referentie.”

“Even hebben we overwogen om een alternatieve route voor zwakke weggebruiker te voorzien”

“Wij zijn het hier niet gewoon om aan het kruispunt te passeren zonder lichten. Dat geeft een gevoel van onveiligheid. Er was ook twijfel of onwennigheid bij sommige weggebruikers bij het hanteren van de voorrang van rechts-regel. Bezwarend voor onze situatie is het zwaar verkeer, in combinatie met de nabijheid van de vrije basisschool. Daarom hebben we dinsdagmorgen in functie van de bescherming van de zwakke weggebruiker, opnieuw de lichten aangeschakeld“, licht schepen Lieven Vanbelleghem het verloop toe. “Daar gaat onze eerste prioriteit naar toe.”

“Even hebben we met het idee gespeeld om een alternatieve route voor de zwakke weggebruiker te voorzien. Dat zou lopen via de Come Back, het aanpalend stuk grond dat de gemeente in eigendom heeft en uitkomt in de Poelkapellestraat. Daar moeten de kinderen enkel oversteken om via de wijk terug veilig in de school te geraken. Een pad van 120 meter lang en drie meter breed kan je niet zomaar rap rap uitvoeren. Maar dat is een project dat er in de toekomst zeker zal komen”, meent de schepen. (PCO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier