Twintig jaar geleden gingen E403 naar Doornik én 'Pecq-Armentières' eindelijk open

12/06/18 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:23

Op vrijdag 12 juni 1998 knipten toenmalig verkeersminister Eddy Baldewijns en zijn Waalse collega Lebrun tegelijk de N58 in Wervik en het ontbrekende stuk van de A17 (E403) in Dottenijs in. Waarmee er eindelijk een einde kwam aan een communautaire patstelling die bijna twintig jaar had geduurd.

Het hele verhaal begint eigenlijk bij de overheveling in vijf gemeenten in de regio Komen van West-Vlaanderen naar Henegouwen, wanneer in 1963 de taalgrens wordt vastgelegd. Deze gemeenten vormden echter een enclave die zowel aardrijkskundig als qua mentaliteit niet bij de rest van Wallonië aansloot. Daarom werd in de jaren 1970 door het toen nog nationale ministerie van Openbare Werken het plan opgevat voor de bouw van een snelweg tussen de A17 in Pecq en de Franse grensstad Armentières. Met de duidelijke bedoeling de enclave Komen een snelle verbinding te geven met de regio Moeskroen en de rest van Wallonië. Een communautaire zet, waar ze in Menen...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!