Transportvakbonden voeren actie in Rekkem

© BELGA
Redactie KW

De transportbonden versperren maandagochtend aan de grensovergang in Rekkem de volledige E17-snelweg richting Frankrijk. Kort na 08.00 uur vertraagde een karavaan vanuit Kortrijk om tot volledige stilstand te komen in Rekkem.

Het Europees Parlement wil het mogelijk maken dat internationale bus- en vrachtwagenchauffeurs meer uren na elkaar mogen rijden en minder rusttijd hoeven op te nemen. Voor ACV-Transcom is dit voorstel onverantwoord, omdat dit de veiligheid van zowel de chauffeurs als de andere weggebruikers in gevaar brengt. Daarom voert de transportvakbond actie vandaag 7 januari aan de vrachtwagenparking van Rekkem. Al kort na 08.00 uur vertraagden de wagens vanuit Kortrijk om tot volledige stilstand te komen in Rekkem.

ACV-Transcom vindt dat het Europees Parlement te weinig belang hecht aan de verkeersveiligheid. Met nog langere rijtijden en minder kwalitatieve rusttijden dreigen vrachtwagen- en buschauffeurs veel te vermoeid te zijn om voldoende alert en geconcentreerd hun voertuig te besturen. Dit zal het risico op ongevallen aanzienlijk verhogen. ACV-Transcom is er eveneens van overtuigd dat nieuwe regels absoluut en dringend nodig zijn om de sociale dumping in de Europese transportsector effectief aan te pakken.

Transportvakbonden voeren actie in Rekkem
© NV

De onderhandelingen over een mobiliteitspakket zijn al bezig sinds 2015, toen Juncker het voorstel lanceerde om een totaalpakket van nieuwe Europese afspraken op te stellen. De eerste voorstellen werden, na heel veel acties en overleg van de transportvakbonden volledig door het Europees Parlement verworpen. Daarop werd enkele maanden hard doorgewerkt om een aantal punten bij te schaven. Over die aanpassingen bereikten de Europese ministers van Transport begin december een akkoord. Het is die tekst waarover de Commissie Transport en het voltallige Europees Parlement deze maand moeten stemmen. Het is echter nu al duidelijk dat dit plan onvoldoende is om de sociale dumping in de transportsector aan te pakken.

(BELGA/NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier