Trage wegen Avelgemse deelgemeenten krijgen een straatnaambord

Voorzitter provincieraad Eliane Spincemaille en schepen Koen Van Steenbrugge. (Foto GBA)
Redactie KW

Het gemeentebestuur heeft voor heel wat trage wegen in de deelgemeenten een straatnaambord voorzien. Van Kerkweg en Kasteeldreef tot Ruggekouter en Vossenhoek. Intussen hoopt schepen van Mobiliteit Koen Van Steenbrugge om volgend jaar een tweede reeks naamborden te kunnen plaatsen, met name in het centrum.

Schepen van Mobiliteit Koen Van Steenbrugge: “Toen in 2014 de inventarisatie van de trage wegen een slechte start kende, veranderde de gemeente haar aanpak. De inventarisatie gebeurde vanaf dan met de inwoners en per deelgemeente, omdat zij die trage wegen beter kennen en de interesse in eigen buurt groter is. In 2015 werden Waarmaarde en Kerkhove in kaart gebracht, in 2016 Outrijve en Bossuit. Dit resulteerde in een duidelijke kaart met de bestaande trage wegen, 15 knelpunten – waarvan er intussen twaalf uitgeklaard zijn – en een verbeterd onderhoud van de bestaande trage wegen.”

“Pas als we iets kunnen benoemen, kunnen we er nog beter zorg voor dragen” – Koen Van Steenbrugge, schepen van Mobiliteit

Bijkomend werd in 2016 een subsidiedossier ingediend bij Europa voor de herwaardering van de verbinding Hulstraat-Bosstraat in het kader van het fietsroutenetwerk voor een bedrag van 100.000 euro.

Klein Oostende

De gemeente verwacht eind dit jaar de definitieve toewijzing. Onder impuls en met subsidiëring van het Stadslandschap Leie Schelde werden voor de trage wegen van de vier deelgemeenten straatnaamborden aangekocht. Schepen Koen Van Steenbrugge: “Ik ben zelf in de archieven gedoken met de atlas van de buurtwegen en een aantal lijvige naslagwerken die aangereikt werden door de Geschied- en Oudheidkundige Kring. Ik heb zo heel wat oude straatnamen teruggevonden. Een screening van Goka leverde deze definitieve straatnamen: Kerkweg, Kasteeldreef, Ruggekouter, Vossenhoek, Koolbroek en Klein Oostende zijn er enkele van. Pas als we iets kunnen benoemen, kunnen we er nog beter zorg voor dragen.”

Wandelstafkaart

Dit jaar werkt de gemeente hard aan de inventaris van het centrum van Avelgem. Men hoopt het rapport in december af te krijgen om dan samen met milieu- en landbouwraad de knelpunten te bespreken en de visie af te ronden. Intussen werkt men verder aan het oplossen van knelpunten en hoopt de schepen om volgend jaar een tweede reeks naamborden, nu voor Avelgem centrum, te kunnen plaatsen. De volledige inventarisatie zou dan ook moeten resulteren in een nieuwe wandelstafkaart van Avelgem. (Geert Balcaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier