Tractorsluis blijft in Munkendoornstraat in Kortrijk

De sluis zorgt ervoor dat enkel tractors en tweewielers nog kunnen passeren. © EDB
Redactie KW

De tractorsluis in de Munkendoornstraat blijft behouden. Dat heeft het stadsbestuur beslist. De sluis zorgt ervoor dat (vracht)wagens niet meer via die straat van Kortrijk naar Bellegem of Rollegem kunnen rijden. “Daardoor is er nu meer verkeer in de Walleweg”, stelt Axel Weydts. “Daarom zal ook die straat ‘geknipt’ worden.”

De Munkendoornstraat is een van de verbindingswegen tussen Kortrijk (Kennedypark) en Bellegem/Rollegem. In mei van dit jaar startte het Kortrijkse stadsbestuur er een proefproject op: er werd een tractorsluis geplaatst tussen huisnummers 202 en 222. Sindsdien kunnen enkel nog tractoren, tweewielers en voetgangers passeren, andere voertuigen moeten via de Doornikserijksweg of Rollegemseweg richting Kortrijk. Reden: in de Munkendoornstraat deden zich te veel onveilige situaties voor tussen fietsers en auto’s.

“De Munkendoornstraat is de belangrijkste fietsverbinding tussen Rollegem (het Tramstatiepad sluit aan die weg aan, red.) en Kortrijk”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Deze wegen moeten dus veiliger zijn voor fietsers. Dit proefproject kadert daarin, duurde zes maanden en mag als geslaagd worden bestempeld.”

De resultaten spreken voor zich: voor de tractorsluis geïnstalleerd werd, passeerden er in de Munkendoornstraat tussen de President Kennedylaan en de Walleweg 1.928 wagens. Sinds midden mei waren dat er 1.597, goed voor een daling met ruim 17 procent. “De fietsers vonden het er ook aangenamer, want we telden er meer. Ik ben ervan overtuigd dat er volgend jaar nog meer fietsers langs die weg van Rollegem naar Kortrijk, of omgekeerd, rijden.”

Maatregelen

De bedoeling van de tractorsluis was en is om autobestuurders ertoe aan te zetten om de grote wegen te gebruiken. Maar dit switch blijkt nog een probleem. In de Walleweg, een aftakking van de Munkendoornstraat naar Bellegem Plaats, passeren er 147 wagens meer dan voor de tractorsluis.

“Vooral ‘s morgens rijden daar veel wagens”, aldus nog de schepen. “Omdat de Walleweg de fietsverbinding is tussen Bellegem en Kortrijk willen we daar ook maatregelen nemen. We onderzoeken of daar ook een ‘knip’ kan komen, ter hoogte van de snelheidsremmer, net buiten de bebouwde kom dus.”

Ook de bewoners van de Groene Dreef, de straat tussen de Munkendoornstraat en de Rollegemseweg, zien meer auto’s voorbijkomen. “Het gaat om 585 auto’s per dag. Dat is weliswaar een stijging van 24 procent (114 wagens), maar dat is nog altijd een laag aantal en bovendien was er maar één melding over toenemend verkeer.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier