Tijdelijke Kruispoortbrug I in Brugge open voor verkeer

© Davy Coghe
Redactie KW

Zaterdagochtend is de brug opengegaan voor het verkeer. Het was Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die de eerste keer de brug deed zakken.

Heel wat Bruggelingen zullen tevreden zijn. Maandenlang moest het verkeer dat Brugge uitreed een stevige omleiding maken rond Kruispoortbrug I nadat die defect raakte eind 2016. Na onderzoek bleek dat de brug niet meer te herstellen was.

Uiteindelijk werd beslist om een tijdelijke brug te installeren. De nieuwe brug wordt door de Vlaamse Waterweg gehuurd voor een periode van vijf jaar, goed voor een kost van twee miljoen euro. De brug kan tot wel 40 ton dragen, wat noodzakelijk is om onder meer het gewicht van de bussen van De Lijn te kunnen dragen. De tijdelijke brug was de snelste oplossing om de verzadiging binnen de stadsmuren op te lossen. Binnen vijf jaar moet er dan een nieuwe brug komen.

Lang op gewacht

Tijdelijke Kruispoortbrug I in Brugge open voor verkeer
© Davy Coghe

“De Bruggelingen hebben hier lang op gewacht. Op deze manier moet het verkeer in Brugge niet langer blijven wachten tot de definitieve brug er ligt. Deze tijdelijke brug maakt het verkeer vlotter en veiliger voor alle gebruikers van de weg en de waterweg. Een win-win voor zowel auto’s als schepen”, aldus de minister.

Met een druk op de knop werd de brug neergelaten. Het duurde slechts luttele minuten voor de eerste wagen en fietsers er gebruik van maakten. Met de installatie van deze brug kan er nu worden verder gewerkt aan andere bruggen. Zo starten de werken aan de Dampoortbrug I na de Paasvakantie en worden de twee fiets- en voetgangersbruggen van de Canadabrug eind dit jaar vernieuwd. Tot slot zullen er ook werken gebeuren aan de Conzetbrug die er in 2002 kwam aan de Coupure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier