Syndicale actie aan Koning Albert I-laan in Brugge zorgt voor ellenlange files

Politievakbonden houden syndicale actie aan de Koning Albert I-laan. © Davy Coghe
Redactie KW

Het was aanschuiven geblazen deze morgen aan de achterkant van het station. De politievakbonden organiseerden er alcoholcontroles als syndicale actie tegen de afbouw van het statuut.

Op de Koning Albert I-laan en de hele zone rondom de balkonrotonde aan de achterkant van het station is het iedere morgen wel behoorlijk druk maar deze morgen moesten veel chauffeurs er nog wat extra geduld oefenen. Er stond een bijzonder lange file.

Reden voor al dat aanschuiven lag bij een syndicale actie van de politievakbonden VSOA, NSPV en ACV openbare diensten. De politie koos deze drukke locatie uit om een ochtendlijke alcoholcontrole te organiseren, tussen 7.30 en 8.30 uur. Ter hoogte van de psychiatrisch kliniek werden stelselmatig auto’s uit het verkeer gehaald voor alcoholcontroles. Het spreekt voor zich dat dit voor behoorlijke wat fileleed zorgde.

“De spelregels worden gewijzigd”

We beseffen wel dat de mensen hier niet gelukkig mee zijn maar wij willen uiting geven aan ons ongenoegen over de voortdurende aanvallen van de regering op het statuut van politieambtenaar”, vertelde Koen Dooms, vast afgevaardigde politie West-Vlaanderen voor het ACV.

“Hoewel het aangetoond is dat daar heel weinig misbruik van gemaakt wordt, morrelt de regering aan de ziektedagen. Ook de pensioenleeftijd is plots met jaren opgeschoven, in bepaalde gevallen tot wel 9 jaar erbij. Er werden ook al heel wat premies afgeschaft. De spelregels worden gewijzigd tijdens het spel en dat kan voor ons niet door de beugel. Vanaf 2019 wordt het statuur nog verder afgebouwd en vervallen quasi alle voordelen. Wij staan hier zeker niet enkel voor onszelf maar vooral ook voor de mensen die binnenkort starten aan een loopbaan bij de politie.”

Het was lang aanschuiven in de richting van het station deze morgen, wat leidde tot veel gemopper en geklaag bij automobilisten...
Het was lang aanschuiven in de richting van het station deze morgen, wat leidde tot veel gemopper en geklaag bij automobilisten…© Davy Coghe

Bij de aanschuivende chauffeurs was heel wat gemopper en gevloek te horen over de syndicale actie. Dat net de politie er bewust voor koos om het verkeer te ontregelen kon op weinig begrip rekenen. Omstreeks 8.30 uur was de actie afgelopen en losten de files zich op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier