Schepen Marie De Clerck: “Het aantal parkeerplaatsen in Wevelgem blijft gelijk”

In de Bib in het Park kan je nog tot 10 maart het Masterplan voor het centrum bekijken. Je kan er ook je mening kwijt op een bord. © SLW
Redactie KW

Tot 10 maart kan je in de Bib in het Park een glimp opvangen van het Masterplan voor het centrum. Meer nog, dit is het moment voor de Wevelgemnaar om zijn mening over het plan te geven en het gemeentebestuur en Leiedal te vertellen wat nog beter kan. De eerste reacties zijn eensluidend positief, zeker als blijkt dat er niet geraakt wordt aan het aantal parkeerplaatsen.

Tot 10 maart kunnen de inwoners van Wevelgem mee bepalen hoe hun centrum er in de toekomst moet uitzien. Het gemeentebestuur en Intercommunale Leiedal hebben in de Bib in het park een tentoonstelling van dat masterplan opgesteld. Dat plan is het resultaat van een eerste verkennende fase. Enerzijds is er een opportuniteit: het vrijkomen van de zwembadsite in 2020 zorgt voor een grote ruimte pal in het hart van de gemeente. Anderzijds is er de verzuchting van vele inwoners dat het centrum gezelligheid mist.

Bij de opmaak van dit plan zijn we niet over één nacht ijs gegaan“, verzekert burgemeester Jan Seynhaeve. “Vanzelfsprekend heeft Leiedal heel wat ervaring opgedaan bij gelijkaardige projecten in de regio. Ook hebben we heel wat inwoners en experts via workshops betrokken bij de opmaak. Wij zijn heel tevreden over het resultaat.”

Dat blijkt ook uit de reacties van bezoekers aan de tentoonstelling, die zijn zonder uitzondering positief.

Drie hoofdstructuren

Het plan is gebaseerd op drie hoofdstructuren. Een groen fietslint in het noorden, dat het centrum verbindt met Sportspoor waar ook het nieuwe zwembad komt. Vervolgens een groen fietslint ten zuiden, waar verschillende doorsteken naar de Leie worden voorzien. En tenslotte het centrum waar de bovengrondse parkings plaats maken voor meer groen en een gezellig plein. Vooral aandacht voor voetgangers en fietsers dus. Parkeren gebeurt in het nieuwe plan ondergronds. Schepen van mobiliteit Marie De Clerck benadrukt dat het totale aantal parkeerplaatsen niet vermindert. Het gemeentebestuur werkt trouwens een mobiliteitsplan uit dat binnen de contouren van dit masterplan wordt opgemaakt.

Iedere inwoner krijgt nu dus de gelegenheid om zijn licht over het masterplan te laten schijnen. In juni stelt het gemeentebestuur het aangepaste plan opnieuw voor tijdens de opening van het park Gemeentelijke Hovingen.

Wie zijn mening kwijt wil kan dat op een bord in de tentoonstelling of via de website inspraak.wevelgem.be.

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier