Roeselare plant verkeerslichten aan dit gevaarlijk kruispunt langs de Rijksweg

Redactie KW

Dat viel maandagavond te horen in de marge van de infoavond rond de megaverkaveling ‘Gitsestraat’.

Veel volk maandagavond voor de infovergadering rond de ruime verkaveling in de Gitsestraat in Roeselare: er daagden zo’n 250 toehoorders op. In zaal Ter Beke kregen ze deskundige uitleg over hoe de mobiliteit en de waterbeheersing in dit 40 hectare omvattende verkavelingsgebied de komende jaren zullen aangepakt worden. Dat er aan de aansluiting tussen de Honzebroekstraat en de rijksweg een veilige fietstunnel komt, was algemeen geweten.

Er werd echter ook aangekondigd dat er binnen de twee jaar ook werk gemaakt wordt van een permanent kruispunt met verkeerslichten. “Op die manier kunnen de bewoners van de nieuwe duizend woningen tellende verkaveling rechtstreeks van en naar de rijksweg en worden de bestaande straten gevrijwaard van extra verkeersoverlast”, aldus Els Depuydt, mobiliteitsambtenaar van Roeselare. “Onze ambitienota mobiliteit volgt het STOP-principe; de noden van Stappers, Trappers, Openbaar en Privé-vervoer moeten op duurzame manier uitgebouwd worden.”

Roeselare plant verkeerslichten aan dit gevaarlijk kruispunt langs de Rijksweg
© STEFAAN BEEL

Waterbeheersing

Er werd ook een actieplan tegen wateroverlast voorgesteld om rampen zoals eind mei 2016 in de toekomst te vermijden. “Men is al volop bezig met waterbuffers aan te leggen maar er komen ook nog 12 extra infrastructurele ingrepen, zoals een overstort aan de Koning Leopold III-laan, gecontroleerde overstromingsgebieden) en wadi’s.” Dat zijn uithollingen van bestaande grasvelden om tijdens hevige regenbuien extra water op te vangen. Er zijn ook plannen om riolen te vergroten en te vernieuwen.

De meeste bewoners reageren eerder argwanend of alle vooropgestelde doelen qua mobiliteitsproblemen en wateroverlast wel zullen bereikt worden.

(KK – Foto SB)