Rekkemnaars zijn voetpaden vol wagens beu: “Wij zitten gevangen in ons eigen huis”

De wagens parkeren zich tot ver op het voetpad, tot ongenoegen van de buren. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Auto’s tot tegen de voordeur, mensen die hun woningen niet kunnen verlaten en een voetpad dat het hard te verduren krijgt. De parkeerperikelen in de Dronckaertstraat in Rekkem stapelen zich op. “Zo kan het echt niet langer”, zuchten de bewoners.

Het ontbreken van parkeerplaatsen an sich is geen lokaal probleem. Er zijn almaar meer wagens en er is almaar minder plaats. In Rekkem loopt het echter meermaals uit de hand. De bewoners van de deelgemeente voelen zich meer en meer gevangen in hun eigen huis. Wie ter plaatse een kijkje gaat nemen, ziet het meteen: het voetpad langs de Dronckaertstraat heeft veel weg van een hindernissenparcours. Wagens staan op het voetpad tot nagenoeg tegen de voordeur geparkeerd.

“Nogal een geluk dat je niet met de fiets bent, anders had je die hier niet kunnen zetten”, klinkt het meteen met een groen lachje. Ronald Holvoet is een van de buren die de drukte op de dorpel beu is. “Je moet hier soms bereid zijn om over een auto te kruipen, gewoon om ons goeiedag te komen zeggen“, zucht hij.

Gevangen

Het verhaal van de Dronckaertstraat is er eentje van oud zeer en een commerciële evolutie, die structureel niet opgevolgd werd. “We wonen hier in een sluipweg richting Frankrijk dus we zijn een stevige verkeersstroom wel gewoon. Alleen is het de afgelopen jaren volledig uit de hand gelopen en niemand lijkt in staat te zijn de zaak op te lossen.” Het gebrek aan voldoende parkeerruimte dwingt bestuurders ertoe hun auto’s eender waar achter te laten. “Twee jaar geleden namen twee gemotiveerde kerels hier een frituur over en bouwden ze de zaak volledig uit”, vertelt Ronald. “Een super initiatief, alleen nemen hun klanten het niet zo nauw met de regels en de omgeving. Oké, de Dronckaertstraat is smal en hier is nooit echt veel parking geweest, maar wil dat daarom zeggen dat hun klanten ons moeten opsluiten in onze woningen?”

Ze staan tot tegen de voordeur. We kunnen met onze fiets niet naar buiten – Ronald Holvoet, buurtbewoner Dronckaertstraat

Door het ontbreken van parkeergelegenheid in de Dronckaertstraat, zoeken de klanten van de frituur elke vierkante centimeter op om hun wagens toch maar kwijt te raken. “Tijdens de openingsuren van de frituur zitten we letterlijk vast tussen de vier muren“, klinkt het radeloos. “Je ziet het zelf, ze staan tot pal tegen de voordeur. We kunnen er niet uit met onze fiets. Ik loop rond met een looprek dus dat mag je al helemaal vergeten. Vorige week konden we zelfs onze vuilniszakken niet buiten zetten, zo dicht stonden ze tegen onze deur. Zo gaat het iedere dag, ‘s middags en ‘s avonds, met echte piekmomenten tijdens het weekend.”

Rekkemnaars zijn voetpaden vol wagens beu:
© CLL

Frituristen reageren meteen

Samen met de overige bewoners van de straat kaartte Ronald de situatie al verschillende malen aan bij het stadsbestuur, zonder al te veel resultaat. “Ik ben oprecht blij dat die kerels van de frituur goede zaken doen“, vult hij aan. “We stuurden al verschillende mails en brieven naar het gemeentebestuur, gingen er al zelf langs en spendeerden al talrijke uren aan de telefoon maar de situatie lijkt te complex of te gevoelig om er ook maar enige aandacht aan te geven. Dit is toch niet meer leefbaar?”

Wij willen de buren geen last bezorgen, maar zien niet altijd waar onze klanten parkeren – Saverio en Pupella Gianni, zaakvoerders frituur

Saverio en Pupella Gianni, de zaakvoerders van de frituur, zijn zich bewust van het probleem maar staan eveneens machteloos. “Toen we de zaak twee jaar geleden overnamen hebben we alles op alles gezet om hier een succesverhaal van te maken. We zijn daar ook in geslaagd. We trokken meer en meer klanten aan, maar die vonden steeds moeilijker een parkeerplaats. Het is inderdaad zo dat we soms merken dat ze zich hier voor de deur gewoon op het voetpad parkeren. Daar reageren we meteen op. We kunnen het niet hebben dat de politie hier zou stoppen om boetes te schrijven, dat is slechte reclame. Blijkbaar zetten de mensen zich nu gewoon verder in de straat los op het voetpad. Wij zien dat helaas niet en kunnen daar ook niet op reageren. Wij willen de mensen hier helemaal geen last bezorgen, wij willen onze zaak runnen maar hier hebben we nood aan een structurele oplossing.”

Paaltjes op stoeprand

Schepen van Mobiliteit Patrick Roose (SP.A) was niet op de hoogte van de situatie. “Ik agendeer dit op ons volgend overleg met de verkeersdienst en de lokale politie. Maandelijks zoeken we voor zo’n tiental dossiers een oplossing. Verkeersveiligheid is voor ons als Team 8930 immers belangrijk. Een voorbeeld is deze van de Poedermagazijnstraat waar we op vraag van inwoners paaltjes plaatsten op de stoeprand om te voorkomen dat voertuigen nog op het voetpad zouden rijden. Of die oplossing ook in de Dronckaertstraat de beste kan zijn, zullen we met bewoners en experten samen bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier