Provincie start met autodelen

We zien v.l.n.r. diensthoofd accomodatie van de provincie Nele Deprez, gedeputeerde Franky De Block, Kathy Louagie van autodelen.be, Thierry De Plancke van de dienst accomodatie, Sofie Vanhooren van de dienst mobiliteit van de provincie en eerste gebruiker Saidja Callewaert. © HH
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen stelt één van haar auto’s in het weekend ter beschikking als poolwagen. De wagen wordt in de week gebruikt door de provinciale diensten.

Autodelen zorgt voor een daling van het aantal gereden kilometers en past dan ook in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ook de provincie wil zijn duit in het zakje doen. Een Ford Fiësta die in de week door de medewerkers van de provincie wordt gebruikt voor verplaatsingen in het kader van het werk, is in het weekend ter beschikking als deelwagen. De auto kan ontleend worden tussen vrijdag 17 uur en zondagavond 23.59 uur, maximum één volledig weekend per semester.

De wagen is ter beschikking van inwoners van de provincie West-Vlaanderen, maar zal in de praktijk vooral door omwonenden van het provinciehuis Boeverbos in Sint-Andries gebruikt worden. Daar moet je de deelwagen immers ophalen. Je betaalt 75 euro waarborg en 0,35 euro per kilometer en 1 euro per begonnen uur, met een maximum van 10 euro per 24 uur. De provincie werkt voor het project samen met de organisatie autodelen.net. Ontlenen kan na registratie via www.west-vlaanderen.be/autodelen, vervoer@west-vlaanderen.be en 050 40 31 78.

“Bewuste keuze”

De eerste gebruiker is Saidja Callewaert (30), die in Brugge woont en werkt en zich voornamelijk met de elektrische fiets verplaatst. “Ik ken mensen die bij de provincie werk en zo hoorde ik dat je hier een deelwagen kan gebruiken”, vertelt ze. “Het is een bewuste keuze om zoveel mogelijk met de fiets te doen. Ik heb ook geen garage. Als ik dan toch eens een wagen nodig heb, kan ik een beroep doen op mijn familie of op autodelen. Ik denk dat deze wagen gemiddeld eens per maand van pas zal komen.”

Gedeputeerde van Mobiliteit Franky De Block stelt dat de provincie het project op termijn wil uitbreiden met nog meer wagens. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier