Parkeerbedrijf in Kortrijk start met buurtfietsstallingen

Redactie KW

Het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko zet vanaf nu ook in op bewonersparkeren voor fietsers.

De buurtfietsstallingen, afgesloten en overdekte fietsbergingen waar buurtbewoners tegen een vergoeding hun fiets kunnen stallen, staan in de Sint-Denijsestraat en Passionistenlaan. “Uit een buurtonderzoek bleek dat dit de locaties waren met het meeste potentieel”, stelt Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit en ook voorzitter van Parko. “Het zijn de eerste maar zeker niet de laatste buurtfietsstallingen.”

Tot 28 fietsen

“Als we het fietsgebruik willen stimuleren, moeten we zorgen voor veilige en comfortabele stallingen. Parko beheert reeds meer dan 3.000 publieke fietsparkeerplaatsen. Met de oprichting van buurtfietsstallingen willen we een oplossing bieden voor de bewoners van dichtbevolkte straten met weinig garages, waar de fiets noodgedwongen tegen de gevel of in de gang gestald wordt.”

“Wie suggesties heeft voor nieuwe locaties, kan dit melden bij 1777” – Axel Weydts

De stallingen in de Sint-Denijsestraat en Passionistenlaan tellen beide 14 plaatsen en zijn uitbreidbaar naar 28. Ze zijn nu al zo goed als volzet. “We werken met een wachtlijst en zullen wellicht snel uitbreiden. Wie suggesties heeft voor nieuwe locaties, kan dit laten weten via meldpunt 1777.”

60 euro per jaar

De stalling is uitgerust met verlichting op basis van zonnepanelen en een fietsherstelzuil met pomp. Eén stalling kost ongeveer 17.000 euro, plaatsing inbegrepen. Een buurtbewoner betaalt 60 euro voor een jaarabonnement en krijgt een badge om de stalling binnen te kunnen. Gezinnen krijgen korting vanaf 4 fietsen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier