Chris Vanhee
Chris Vanhee
Expert verkeersveiligheid
Opinie

29/01/18 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:10

Open brief aan een verkeersterrorist, gespot tussen Hertsberge en Oostkamp

Chris Vanhee, expert verkeersveiligheid, kruiste maandagochtend het pad van een wegpiraat. Hij richt zich in een open brief aan de onbekende snelheidsduivel, die meerdere mensen in gevaar bracht.

Open brief aan een verkeersterrorist, gespot tussen Hertsberge en Oostkamp

© Getty Images/iStockphoto

Beste bestuurder van de Skoda met nummerplaat 1-F...49.

Ik laat uit respect voor jouw privacy enkele cijfers en letters weg uit je nummerplaat. Nochtans verdien je dit eigenlijk niet. Maar misschien heb je wel een vrouw en/of kinderen, of een werkgever, die niet op de hoogte zijn van de levensgevaarlijke toeren die je uithaalt in het verkeer.

Vanochtend heb ik voor jou heel hard moeten remmen, omdat de bestuurder van een bestelwagen - die zich overigens netjes hield aan de maximumsnelheid op de kronkelende weg tussen Wingene en Hertsberge - volgens jou blijkbaar toch niet hard genoeg reed. Je haalde het in je hoofd om vlak voor een welbekende en zeer gevaarlijke bocht naar links, nog snel drie voertuigen in te halen. Je slaagde maar net in jouw opzet en dat was mede te danken aan het feit dat ik voldoende afstand had gehouden, je waaghalzerij had opgemerkt in mijn achteruitkijkspiegels en mijn remmen én banden deden wat er van hen wordt verwacht.

Een fietser die voor zover mogelijk nog meer geschrokken was van jouw onverantwoord rijgedrag dan ikzelf, kon het bijna niet meer navertellen. Uiteraard heb je dit niet opgemerkt want je was dan al een paar honderd meter verderop in het stuur aan het bijten wegens opnieuw 'vertraagd' door een truck, die net als de bestelwagen de maximumsnelheid respecteerde.

Delen

Mijn dochter vroeg zich af waarom zij haar best moet doen om haar rijbewijs te behalen, terwijl er idioten als jij mogen rondrijden

Je was blijkbaar enorm gehaast want even verderop zag ik je in de verte opnieuw de meest waanzinnige risico's nemen. Op de weg tussen Hertsberge en Oostkamp ging het voor jou opnieuw veel te traag en kon een tegenligger jou amper ontwijken. Hoe de verdere rit verliep, daar heb ik het raden naar, maar wellicht heb je nog andere bestuurders, fietsers en voetgangers in gevaar gebracht.

Mijn dochter, half in shock en met haar gedachten nog bij de fietser die je net niet dood had gereden, vroeg zich op de passagiersstoel luidop af waarom zij zo hard haar best moet doen om hopelijk binnenkort haar rijbewijs te behalen, terwijl er idioten als jij mogen rondrijden. Wie ben ik om haar tegen te spreken?

Wat je vanochtend bezielde, is me een raadsel. Misschien had je je verslapen? Of ruzie gemaakt met jouw partner? Misschien ben je supporter van Anderlecht en was je nog niet over het nieuwe puntenverlies heen? Met alle respect, maar zelfs al lag er iemand die je na aan het hart ligt op sterven, dan nog viel jouw rijgedrag van deze ochtend niet goed te praten.

Het is niet evident voor de politiediensten om idioten als jij uit het verkeer te halen, want hiervoor moeten ze je op heterdaad kunnen betrappen. Jij bent helaas het soort bestuurder dat pas zijn rijbewijs kwijtraakt als het weer maar eens te laat is. Nadat je frontaal iemand hebt aangereden tijdens een inhaalmanoeuvre met veel te hoge snelheid, of nadat je een fietser of voetganger van de weg hebt gemaaid met je roekeloze rijstijl.

Delen

Als je dit allemaal maar flauwekul vindt, vergeet dan vooral jouw ooglapje niet als je ooit voor de politierechter moet verschijnen

Misschien ben je wel het soort bestuurder dat zich dan een dure advocaat kan veroorloven. En dan sta je daar, in maatpak, met tranen in de ogen, de politierechter te overtuigen van het eenmalige karakter van jouw onverantwoorde daad. Je smeekt hem om toch mild te zijn in zijn vonnis, want je hebt beroepshalve een rijbewijs nodig én je hebt een vrouw en kind(eren) te onderhouden.

Voor je het zover laat komen: denk dan misschien even aan de gevolgen die jouw manier van rijden kan veroorzaken. De slachtoffers, de nabestaanden... en ja: ook jouw vrouw en kinderen, want ook hen sleur je vroeg of laat mee. Aan jezelf zal je wel genoeg denken, want dat viel deze ochtend voldoende af te leiden uit je rijstijl.

En als je dit allemaal maar flauwekul vindt, vergeet dan vooral jouw ooglapje niet wanneer je ooit voor de politierechter moet verschijnen. Want je bent niet meer of niet minder dan een onvervalste wegpiraat, een uiterst gevaarlijke verkeersterrorist. En zoals we kunnen aflezen uit de statistieken zijn dergelijke terroristen voor ons land een veel groter gevaar dan hun collega's met een bommengordel.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!