Dries Van Damme
Dries Van Damme
Fietser en bezorgde ouder
Opinie

20/11/17 om 11:40 - Bijgewerkt op 23/11/17 om 08:17

Open brief aan burgemeester Renaat Landuyt: "Ik heb deze morgen uw politieke vel gered"

Dries Van Damme uit Brugge kon maandagochtend ei zo na een vreselijk ongeval vermijden in de Brugse binnenstad. In een open brief aan zijn burgemeester vraagt hij zich af of zwaar verkeer nog wel in de stad thuishoort.

Open brief aan burgemeester Renaat Landuyt: "Ik heb deze morgen uw politieke vel gered"

In februari gebeurde nog een dodelijk ongeval aan de schoolpoort in Brugge, toen een bestuurder een overstekend kind niet opmerkte © KW

Beste burgemeester,

Ik heb deze morgen uw politieke vel gered - en het scheelde echt niet veel.

Kunt u mij uitleggen wat een trekker met oplegger (type 12 meter, met daarop een grote bouwkraan) op een maandagmorgen om 8u20 te zoeken heeft in de stad?

Delen

Open brief aan burgemeester Renaat Landuyt: "Ik heb deze morgen uw politieke vel gered"

Het gevaarte reed door de Eekhoutstraat en de Garenmarkt, voorbij de ingang van het Sint-Andreasinstituut (waar opzichters iedere dag opnieuw uitstekend werk leveren), om op het eind van de straat linksaf te gaan in de Nieuwe Gentweg. Daar liep het bijna fout, toen ik met mijn kinderen - iedereen per fiets - vanuit de Nieuwe Gentweg de Garenmarkt inreed.

De chauffeur wilde de Nieuwe Gentweg in, hoewel er op dat moment vier fietsers stil stonden in zijn draaicirkel. De oplegger sneed ons daarbij zodanig de pas af dat hij ons tot op enkele centimeter naderde. Hij stopte pas toen ik de chauffeur een Brugse vloek toeschreeuwde. Gelukkig stond zijn raam open.

Iedereen kon wegrijden en er is niets gebeurd. En toch: vroeg of laat komt er een chauffeur voorbij die zijn raam dicht houdt, de fietsers niet ziet en niet stopt. Waarom zouden we dat moment afwachten?

Waarom is zwaar verkeer in onze stad nog altijd toegelaten? Waarom dat soort uitzonderlijk vervoer niet koppelen aan een uitzonderlijke toelating, buiten de spits en met politiebegeleiding? De transporteur betaalt, dat spreekt voor zich.

Delen

Aan iedere stadspoort staat een verbodsbord voor autocars. En toch denderen ze telkens weer de stad in

Er zijn de voorbije jaren inderdaad heel wat initiatieven genomen om het fietsverkeer veiliger te maken. We juichen die evolutie toe. Toch blijven er nog gevaarlijke punten over:

de Schaarstraat (tussen Schaarbrug en Astridpark) is in de huidige vorm niet geschikt als tweerichtingsstraat met parkeerstrook. Een keuze dringt zich op: parkeerverbod of éénrichtingsverkeer. Auto's kunnen elkaar er nu niet kruisen. Denkt u dat ze wachten? Natuurlijk niet, ze wijken uit op het voetpad.

Nieuwe Gentweg (tussen Gentpoortstraat en Garenmarkt): totaal ongeschikt voor het huidige verkeer, namelijk auto's in één richting, fietsen in twee richtingen en parkeren. Waarom het parkeren hier niet verbieden en de vrijgekomen ruimte gebruiken voor een duidelijk afgelijnde fietsstrook richting Garenmarkt? Iedere morgen opnieuw is het een geharrewar van auto's, bussen en fietsen. Daar komen ooit brokken van.

Tot slot: aan iedere stadspoort staat een verbodsbord voor autocars. En toch denderen ze telkens weer de stad in via Kruispoort, om zich dan klem te rijden op de hoek van de Hoogstraat en de Philipstockstraat of op de hoek van de Markt en de Vlamingstraat. Van controle lijkt geen sprake.

U deelt, beste burgemeester, hopelijk mijn terechte bezorgdheid. Ik reken erop dat u de juiste maatregelen neemt.

Renaat Landuyt reageert

Deze open brief bleef niet zonder gevolgen. Amper één dag na het verschijnen van de open brief nam burgemeester Renaat Landuyt contact op met Dries Van Damme. "Hij riep op om overtredingen in verband met zwaar verkeer bij hem of bij de politie te signaleren. Helaas moest ik dat woensdagmorgen al meteen doen. Een trekker met oplegger, deze keer van een bedrijf dat pluimvee vervoert, baande zich een weg door de Eekhoutstraat, Garenmarkt en Nieuwe Gentweg. Deze keer heb ik meteen foto's genomen en die naar de burgemeester doorgestuurd, en niet zonder resultaat. De burgemeester liet in een antwoord weten dat hij de politie vraagt om op het genoemde traject extra toezicht te houden. Op vraag van de burgemeester heeft de korpschef van de politie de foto's van de vrachtwagen intussen bij me opgevraagd.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!