Nu ook ‘Masterplan Fiets ten noorden van de Leie’

© TGM
Redactie KW

Studiebureau Arcadis stelde in de brasserie Bergelen het nieuwe provinciale ‘Masterplan Fiets ten noorden van de Leie’ voor. Dit plan omvat delen van Kortrijk, Kuurne, Harelbeke, Lendelede, Wevelgem, Menen, Wervik en Ingelmunster en kwam in overleg met de lokale besturen tot stand.

De provincie liet al eerder fietsmasterplannen opmaken: in 2010 voor de haven van Zeebrugge en in 2015 voor het interfluvium, het gebied tussen Leie en Schelde. Het nieuwe masterplan, waaraan negen maanden werd gewerkt, wil het functioneel fietsnetwerk in de regio Kortrijk-Menen-Roeselare optimaliseren. Er gebeurde onderzoek naar potentiële fietssnelwegen langs het spoor en naar bijkomende fietsroutes en verkeersveilige oversteekplaatsen rond de R8. Hieruit bleek dat er voldoende potentieel is voor een nieuwe fietssnelweg langs de spoorlijn van Kortrijk over Wevelgem naar Menen en van Kortrijk naar Moeskroen in het verlengde van het Guldensporenpad.

Aansluiting

Verder kan het fietsnetwerk uitgebreid worden met de reservatiestroken van de N50c en de N328 in Kortrijk, de Bieststraat in Wevelgem, de Rijksweg/Overleiestraat in Harelbeke en de Sint-Katriensteenweg in Kuurne. Tot slot is er ook potentieel voor een fietsverbinding langs het spoor tussen Kortrijk en Ingelmunster. Volgens Adel Lannau van Arcadis dient zeker ook gezocht te worden hoe nog beter kan aangesloten worden op het huidige fietspad langs de Leie. “Als zich mogelijkheden stellen, kunnen wij binnen het gebied dit masterplan als dé referentie gebruiken en kunnen lokale besturen voor mogelijke projecten op financiële steun vanuit het West-Vlaamse Fietsfonds rekenen”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Franky De Block. “De doorlooptijd van zo’n project duurt al gauw drie tot vier jaar. Er zijn volop mogelijkheden. En het werkt: dat bewijzen de twee eerdere masterplannen.”

Binnen het plan was er ook aandacht voor flankerende maatregelen. Verschillende acties moeten ervoor zorgen dat weggebruikers voor hun woon-werkverkeer minder beroep doen op de auto en vaker kiezen voor alternatieve vervoersmiddelen. Zo zullen de werknemers van de stad Menen, de politiezone Gavers, RVT Onze-Lieve-Vrouw-Middelares in Rekkem en Deltagroep Kortrijk in de herfst via de campagne ‘de testkaravaan komt eraan’ twee weken lang verschillende soorten elektrische fietsen gratis kunnen uittesten. De provincie heeft voor dit initiatief een vloot van 86 tweewielers ter beschikking. Het masterplan Fiets kadert ook in het project K-R8, waarbij onderzocht wordt hoe men beter de mobiliteit rond de ringweg organiseert. Zo zijn op het plan meteen nog enkele punten aangeduid waar fietsers -al dan niet in combinatie met de auto- veilig moeten kunnen oversteken.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier