“Nieuwe schuilhokjes aan station van Oostende staan verkeerd”

Mensen staan duidelijk onbeschut tijdens hevige regenvlagen. Dat terwijl ze in principe onder een afdak staan. (Foto JRO)
Redactie KW

Recht tegenover Hotel Terminus werd onlangs het nieuwe busstation in gebruik genomen. Het nieuwe busstation telt 14 perrons met elk hun schuilinfrastructuur. Volgens Louwrens Decreton werd echter geen rekening gehouden met regen en wind.

Louwrens werkt in de marinebasis in Zeebrugge en neemt dagelijks het openbaar vervoer naar zijn werk. Zijn trip start door de bus te nemen richting het station om van daar vervolgens de tram te nemen tot in Zeebrugge. “Heel mooi”, klinkt het bij Louwrens.

Gure wind

“Alleen is er een probleem. De oriëntatie van de bushaltes werd erg ongelukkig gericht. De open zijde van de bushaltes bevindt zich in de noordelijke richting. In Oostende is het algemeen dat de wind en dito regenvlagen veelal uit die richting komt. Dat wil zeggen dat men in principe beter achter het raam staat dan onder de beschutting zelf. In Oostende is er dikwijls een gure wind. Hebben de mensen van De Lijn dit dan niet voorzien in hun plannen? Of was er een andere reden dat de bushaltes in die richting werden geplaatst?”

Het nieuwe busstation kostte in totaal 4 miljoen euro waarvan de stad 3,6 miljoen euro heeft betaald. Het is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en slechtzienden en werd uitgerust met elektronische informatieborden.

Louwrens wil het probleem aankaarten, want de winter komt eraan en dan zal het pas merkbaar worden dat er zich een probleem voordoet. (Foto JRO)
Louwrens wil het probleem aankaarten, want de winter komt eraan en dan zal het pas merkbaar worden dat er zich een probleem voordoet. (Foto JRO)

“Begrijp me niet verkeerd hé”, gaat Louwrens verder. “Het ziet er allemaal erg mooi uit en schitterend dat ook met minder mobiele mensen rekening werd gehouden. Ook de locatie is super. Men kan meteen van de trein, de bus op. Het nieuwe busstation heeft heel wat troeven, maar de oriëntatie van de schuilinfrastructuur kon beter. Oostende telt heel wat mensen die wat ouder zijn, die mensen hebben nood aan een deftige schuilplaats.”

Bewust zo geplaatst

Door het mooie weer van de afgelopen twee maanden had Louwrens er nog niet echt op gelet. “Vorige week regende het erg hard toen ik de bus nam naar huis”, gaat Louwrens verder. “Dan pas merkte ik dat er een groot probleem is. De afschutting is niet alleen verkeerd georiënteerd maar het dak van de afschutting staat ook nog eens naar boven gericht en is veel te hoog. Dat zal tijdens de wintermaanden zeker voor problemen zorgen. Ik vraag me af of de beschutting er louter decoratief staat of ze ook een functie heeft. Ik heb opgevangen dat de bushokjes zo werden geplaatst opdat de buschauffeurs zouden kunnen zien wanneer de mensen uit het station komen. Of dat effectief zo is, dat weet ik niet.”

“De schuilinfrastructuur werd bewust zo geplaatst”, reageert woordvoerder van De Lijn, Inge Debruyne. “De wind waait over het algemeen uit het westen of zuidwesten op die plaats. In dat geval sta je beschut. Het is pas als de wind uit het noorden of noordwesten komt, wat veel minder voorkomt, dat men niet dezelfde beschutting heeft. Er is dus wel degelijk grondig nagedacht over het plaatsen van de schuilinfrastructuur. We willen onze reizigers de beste bescherming bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier