Nieuwe Kalkovenbrug in Kortrijk komt er pas in 2020

Zo zou de nieuwe Kalkovenbrug er mogelijk uit kunnen zien. (GF)
Redactie KW

De Kalkovenbrug is aan vernieuwing toe, maar die werken zijn nog niet voor morgen. De uitvoering is pas voor 2020 voorzien. “We denken aan een moderne, houten brug”, aldus Wout Maddens.

Er wordt al enkele jaren gesproken over een nieuwe Kalkovenbrug. Eerst zouden de werken in 2016 uitgevoerd worden, daarna werd over 2018 gesproken. “De uitvoering zal eerder voor 2020 zijn“, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “We zullen die werken dan wellicht combineren met de aanpak van het wandelpad tussen de Broeltorens en het brugje zelf.”

De nieuwe brug zal overigens niet op dezelfde plaats komen. “In het kader van de heraanleg van de omgeving rond de Broeltorens denkt de stad erover na om deze fietsers- en voetgangersbrug in de toekomst beter te positioneren. Zo kan de brug een logischer deel van de bestaande wandel- en fietsverbindingen in Kortrijk worden.”

De huidige fietsverbinding gaat van Overleie over de Collegebrug en de doorsteek over de Broelparking om dan via het Kalkovenbrugje door te rijden naar het Plein en de Veemarkt. Wout Maddens: “Nu moeten fietsers en voetgangers een slingerbeweging maken als ze de brug willen oversteken. Een nieuwe brug zou de Kleine Leiestraat rechtstreeks op het pad naar de Broelparking kunnen laten aansluiten. Daarmee zou de jachthaven meteen een stuk groter worden. We denken ook na over een mooie houten brug die we gelijk uitwerken als een leuk platform met zitbanken en belevingsruimte.”

De Vlaamse Waterweg, het vroeger Waterwegen & Zeekanaal, zal na de voltooiing van de werken voor de verlaagde Leieboorden de Leie peilen. Daarna zouden de ondiepe stukken weggewerkt worden. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier