Nest zwanen gered van E40, papa jammerlijk gescheiden van gezin

© BB
Redactie KW

Op de autosnelweg tussen Veurne en Adinkerke is donderdagnamiddag een gezin zwanen gered van de dood. Politie, brandweer en dierenliefhebster Wendy Lammens (20) uit Veurne waren liefst vier uur bezig met de reddingsactie. De mama en vijf kuikens werden gered, maar urenlange pogingen om de papa te vangen bleken tevergeefs. “Ik hoop dat ik de papazwaan alsnog kan verenigen met zijn gezin”, zegt Wendy.

De politie kreeg gisteren tientallen oproepen van automobilisten, over het gezinnetje zwanen op de E40 tussen Veurne en De Panne. De mama, papa en vijf kuikens probeerden al uren de snelweg over te steken en dreigden aangereden te worden, ook voor automobilisten een gevaarlijke situatie. De politie reed ter plaatse als signalisatie. Dierenliefhebster Wendy Lammens (20) uit Veurne, met een kleinschalig erkend vogelopvangcentrum bij haar thuis, was al aanwezig met vriendin Isabelle Bertozzi (47) om de dieren te redden. Intussen werd ook de brandweer verwittigd.

Nest zwanen gered van E40, papa jammerlijk gescheiden van gezin
© BB

“De zwanen waren erg schuw, maakten blaasgeluiden en sloegen met de vlerken. Ik ben erin geslaagd de moederzwaan en kuikens te vangen en in een kooi te steken. Ook de papazwaan had ik bijna te pakken, maar die kon op het nippertje ontsnappen“, gaat Wendy verder. Het dier begaf zich naar het nabijgelegen kanaal Nieuwpoort-Duinkerke. Op dat moment was de brandweer net aangekomen. “Wendy stond op het punt om in het water te springen, maar we hebben dat toch overgelaten aan onze duiker. Veiligheid gaat boven alles. Het siert Wendy wel dat ze zwaan koste wat het kost wilde redden”, zegt sergeant Andrew Oreel van de brandweer van Veurne.

Nest zwanen gered van E40, papa jammerlijk gescheiden van gezin
© BB

De reddingsactie begon rond 14.30 uur en duurde vervolgens nog vier uur lang, met intussen enkele fikse stortbuien. “Verschillende pogingen om de resterende zwaan te redden zijn mislukt. We hadden onder meer een net gespannen bij de kooi met mama en kuikens, maar ook daar kon de wilde zwaan ternauwernood ontsnappen en wegvliegen. Na enkele uren zat onze duiker door zijn krachten en zijn we de reddingsactie jammerlijk moeten staken”, aldus Andrew Oreel. Toch een beetje hartverscheurend, gezien een koppel zwanen levenslang samen blijft en samen hun kroost grootbrengt. De mama en kuikens werden door Wendy en Isabelle naar het Vogelopvangcentrum in Oostende gebracht. Daar werden ze meteen verzorgd om later opnieuw los te laten, op een veilige plek in de vrije natuur.

Nest zwanen gered van E40, papa jammerlijk gescheiden van gezin
© BB

“Erg jammer dat we er niet in slaagden om de papazwaan te vangen. Ik ga binnenkort nog eens kijken in de buurt in de hoop dat ik het dier alsnog kan vangen en verenigen met zijn gezin”, voegt Wendy nog toe. Maar sergeant Andrew Oreel waarschuwt. “Heel nobel, maar wees altijd voorzichtig. Je eigen leven gaat voor”, besluit hij.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier